Orehnjača | Dizano tijesto sa orasima

Nadjev za orehnjaču, jedan protvanj 23x40x7 cm;
Sastojci za orehnjaču, gibanicu sa orasima
• 600-800g mljevenih oraha
• 2-3 dl mlijeka *
• 280-400 g šećera **
• 0,05l ruma
• 2 bjelanjka
• 1/4 MŽ soli

* Količina mlijeka može varirati, grublje mljeveni orasi piju više od sitnije mljevenih. Ja sam radio sa mljevenim domaćim orasima, koji su bili isto mljeveni kao oni koji se kupe mljeveni u dućanu.
** Količina šečera za orahe može i te kako varirati. Par puta smo radili sa našim domaćim orasima i bilo je dosta 100 g, onda nam je pofalilo pa smo kupili u dućanu, e tu je sa 100g na istu količinu bilo jako gorko. Onda smo dobili od prijatelja isto domaće orahe, one ogromne i sa njima je 100g šećera bilo malo pre slatko. Zato isprobavajte.
slika Tijesto za orehnjaču ili dizano tijesto sa orasima pripremite po receptu za domaće dizano tijesto.
Orahe, šečer i rum prelijte kipučim mlijekom. Orahe, šečer i rum prelijte kipučim mlijekom. Izradite glatku masu. Masa mora biti vlažna, ali ne mljackava. Probajte da li je dosta slatko.
Volite manje fila i više tijesta, stavite 600g mljevenih oraha.

Od bjelanjka sa soli istucite snjeg, te ga lagano umješajte u smjesu oraha, ali tek kad je smjesa potpuno hladna.

Na razvaljano dizano tijesto koje ste napravili po receptu za dizano tijesto za orehnjaču mokrom špahtlom ravnomjerno rasporedite nadjev od oraha po cijelom tijestu.
Ako u protvanj stavljate 2 rolade, zarolane komade polažite u protvanj tako da otvoreni rub rolade gleda u pleh, a ne prema sredini.
Nadjev za orehnjaču, gibanicu sa orasima
Nadjevanje, filanje orehnjače, gibanice sa orasima
Nadjevanje, filanje orehnjače, gibanice sa orasima
Protvanj prvo namažite margarinom, pa zatim pobrašnite.
Dizano tijesto sa orasima zarolajte, te položite u posudu za pečenje. Ostavite na toplom, ovisno o temperaturi, još cca. 30 -45 min da orehnjača naraste na duplu veličinu.
Stavite li orahnjaču odmah peći, tijesto će se zbog topline na vrhu dignuti dok će sredina ostati još neko vrijeme hladna. Tijesto za gibanicu od oraha se neće jednolično dizati te će u sredini tijesta gibanice ostati rupa.
Orehnjaču pecite u pećnici na srednjoj polici, prvo 20 min. na 150-160°C pa podignite temperaturu na 180°C i pecite još 20 min. te na kraju još 10 min. na 200°C.
Stupnjevito pečenje je obavezno, jer se inače dizano tijesto izvana pre brzo digne, a iznutra gdje je manja temperatura, diže se nesrazmjerno sporije. Tada dobijete rupu između sredine i vanjskog dijela.

Ako za vrijeme pečenja primjetite da orahnjača postaje pre tamna, pokrijte je aluminijskom folijom.

Orahnjača je pečena kad je odozgora kucnete i čujete šupji zvuk.
Par minuta nakon šta je izvađena, orahnjača izvana omekani.
Pečeno dizano tijesto sa orasima prekrijte krpom, te je u protvanju ostavite da se hladi. Kada se orehnjača hladna na dodir izvadite je na žicu i dalje je pokrivenu ostavite da se potpuno ohladi.
Pečenje orehnjače, gibanice sa orasima
Orehnjača, gibanica sa orasima


Kolači od dizanog tijesta i savijaće


TAG: orah • orehnjača • dizano tijesto • kolač
Prosječna ocjena recepta: 4.6 - od 2602 glasova