Tijesto za tjesteninu

Tijesto za tjesteninu sastojci
Na svakih 100 g glatkog brašna tip 405 (otprilike 175g gotove tjestenine):
• ili 2/3 glatkog brašna Typ 405 i 1/3 griz od tvrde durum pšenice
• 1g soli na 100 g brašna
• 1 jaje
• 1/2 MŽ suncokretovog ulja
U posudu dodajte brašno i u sredini napravite rupu u koju prvo dodajemo jaja i sol te malo ulja.
Promješajte tako da sve postane komapkntno. Kada radite sa durum grizom trebat će te malo više glatkog brašna, recimo 10%. Ako vam se čini da je sve ipak pe tvrdo dodajte još jedno malo jaje, ili MALO (1VŽ) vode.
Tijesto za tjesteninu priprema
Umjesto čistog glatkog brašna možete uzeti i pol glatko pola oštro brašno. Tada se tijesto lakše razvlači i valja. Na okusu nisam primjetio razliku.
Jedan dio brašna možete zamijenit i grizom iz tvrdog tzv. durum brašna (njem. Hartweizengries). Od ovakvog griza se radi u italiji radi najviše tjestenine. Za razliku od tjestenine, za knedle ili za kuhanje na mlijeku se uzima pšenićni (mekani) gris. Budući da se tijesto od čistog tvrdog griza jako teško obrađuje, u tvornicama to rade preše, ne dodajte ga više od 1/3 ukupne količine brašna.
Jedan dio jaja možete zamijeniti vodom. Jaja tijestenini daju žilavost i duljim kuhanjem ta žilavost ostaje postojana. Zamijenite li dio jaja vodom, tada je kuhana tijestenina mekanija. Meni ne valja takova tijestenina jer mi je previše "mrtva".
Tijesto za tjesteninu
Od brašna, (griza) i jaja rukama ili sa kućnom mašinom umjesite čvrsto, ali ipak elastićno tijesto. Pokušajte kad mjesite dodavatišto manje (bolje uopće ne) brašna.
Ovo je osnova za svu tjesteninu sa jajima.
Prije nego tijesto za tjesteninu počnete razvlačiti ostavite ga zamoztanog u plastičnu vrećicu sat-dva u hladnjaku. Najbolje preko noći, ali prije valjanja ga izvadite i ostavite da odstoji par sati na sobnoj temeraturi.
Razvaljajte tijesto u više prolaza, valjkom još bolje mašinom za tijesto u komade duljine 20-25 cm.
Debljina ovisi o tome šta ćete poslje raditi iz njega.
Za lazanje, malo deblje tijesto recimo 3mm, za slika tagliatelle oko 2mm. Pravi osječaj će te dobit kad sami pokušate.
Ako nemate mašinu za tijesto, tagliatelle možete iz dobro nabrašnjenog i u rolu savinutog tijesta (pazite da se slojevi ne zaljepe) izrezati nožem.
Tijesto za tjesteninu razvaljano

 


Jela sa tjesteninom


TAG: tijesto • tjestenina • jaje • brašno • tagliatelle
Prosječna ocjena recepta: 4.4 - od 1342 glasova