Kolači

Pod kolače smatramo sva slatka i slana tijesta sa nadjevima, sa ili bez glazura ili krema, ali koja ipak ne pripadaju u skupinu peciva ili kruha.

Kolače dijelimo na suhe kolače, torte, rolade, pite, te savijače ili gibanice.

Razlika između suhih kolača i peciva je najmanja, obično su suhi kolači manji i kao što ime kaže suhi te se konzumiraju u dužem roku, za razliku od peciva koja se konzumiraju meka i sviježa.
Premda tijesto za kolače i peciva može biti napravljeno od istih sastojaka, razlika je u njegovom porcioniranju i duljini pečenja.
Torte
Torte su kremasti kolači, tj. pečeno tjesto tijesto premazano u jednom ili više slojeva sa kreme, i punjeno voćem, pekmezom (marmeladom) ili drugim sastojcima.
Torte ne moraju biti samo poslastice, torta može biti i umjetnički doživljaj, pravo čudo.
Kod torti je važno napomenuti da se tjesto peče posebno, te se poslje reže i prcionira. Nakon toga dolaze redom ostali sastojci i gotova torta se ne peće više.

Rolade
Rolade su kolači koji su najsličniji tortama, te je razlika u obliku i načinu punjenja tjesta nadjevom.
Tjesto bude smotano u rolat i također kao i kod torti peče se odvojeno.

Pite
Pite su kolači kod kojih je tijesto od brašna i vode, ručno vućeno, te potom punjeno nekim sastojkom (sirom, jabukama, orasima), zeljem, mesom ili krumpirom, zarolano i zmijoliko posloženo u okruglu posudu (pleh) te se sve skupa zajedno zapečeno.
Najbitnija stvar kod pite i u stvari to šta je razlikuje od gibanice ili savijače je način pripreme tjesta te sam način pečenja. Najbolje pite (kao i u originalu) se peku ispod sača ili peke, gdje dim i otvorena vatra daje samoj piti poseban i uvijek prepoznatljiv okus. Pita je najsličnija bureku. Razlika između bureka i pite je u tome da se burek radi i od prosušenog tijesta (kora za savijaču) i od sviježeg tijesta koje se rola i slaže u krug (puž), a pita samo od sviježeg tijesta.
Savijače ili štrudle (štrukli)
Tijesto za savijače ili štrudle je kao i za pitu, znači ručno vučeno, te se to tijesto reže u ploče i lagano prosuši. Tijesto za savijaće ili štrudle može se zarolati i čuvati u hladnjaku par dana. Prije upotrebe, da bi se lakše rolalo, potrebno ga je smočiti.
Najpoznatije savijače su sa jabukama, višnjama i sirom.
Postoji naravno i mala razlika između savijače i štrudla (štrukli, šrukle). Štrudla se reže na komade i tako u komadima peče i radi se isključivo sa sirom ili jabukama, za razliku od savijače koja se peče u komadu i može biti i od oraha, maka, rogača. Štrudle sa sirom osim šta se mogu peči, mogu se i kuhati.

Gibanice
Gibanice su kolači od isključivo od tijesta sa kvascom (germom),tj. tijesto za čiju pripremu se koristi kvasac. Takvo tjesto zovemo dizano tjesto. Gibanice mogu biti sa mljevenim orasima, makom, rogačem  pa čak i marmeladom. Tjesto je slatko i puno rahlije (prhkije).
Ostali kolači od dizanog tijesta, su buhtle, krafne itd.

Postoje i kolači koje ne mogu smjetiti ni u jednu kategoriju, to su kolači čije je dno tijesto umješeno od brašna, putra (margarina), mljeka, vode, šečera sa dodatkom mljevenih oraha, badema ili slično. Takvo tijesto je čvrsto. Podloga za kolač je samo u jednom komadu. Na to tijesto se stavljaju razni sastojci poput marmelade, razne kreme, sušeno ili friško voće, kao kod sendvića. Podlogu (tijesto) pećemo zajedno sa sastojcima. Ovo je jedan takav kolač. Ovdije nema mašti nema kraja, jedino je podloga tj. pečeno tjesto, uvijek pripremljeno na isti način.
Zapečemo li to tjesto do krajnje hrskavosti dobili smo najpozntiji kolač napravljen samo od toga tjesta, a to je svima poznati keks. Keksi nemaju granice u izboru oblika, preliva ili nadjeva.
Odlični kolači peku se i kod naših prijatelja.
[Op. a] Na kraju moram naglasiti u svezi pita gibanica, štrudli, savijači; zavisno u kojem se dijelu Hrvatske, Bosne ili Srbije nalazite,  njihova definicija je drugačija. Negdje su pite i savijače jedno te isto, negdje se i gibanica ne radi od dizanog tijesta itd. Ja sam ovo pisao po svom poimanju stvari i sa backgroundom iz SZ Hrvatske. [/Op. a]

 

Prosječna ocjena kategorije: 4.6 - od 983 glasova