Vinski ocat

Na tržištu imamo crveni i bijeli vinski ocat jer se vinski ocat pripravlja od crnog ili bijelog vina, pa čak i od vrste rose. Vina koja se koriste za proizvodnju su obično, ali nemoraju biti slabije kvalitete. Što je vino kvalitetnije, to će i vinski ocat biti bolji. U Dalmaciji se njeguje tradicija «dalmatinske kvasine», octa pripravljenog od kvalitetnog crnog vina.

Vinski ocat mora sadržavati najmanje 4% octene kiseline (u pravilu se kreće između 6 i 11%) i 12 g/L ekstrakta bez šećera. Vinski ocat može sadržavati do 300 mg/L ukupnog, a do 300 mg/L slobodnog SO2.
Sirovina za vinski ocat je isključivo vino, nažalost obično slabije kvalitete ili vino koje je octeno defektno, tj. sadrži povišenu octenu kiselinu zbog aktivnosti octenih bakterija, rekli staro i u neadekvatnim posudama čuvano vino. U svakom slučaju gledajte da nabavljate vinski ocat iz kontrolirane proizvodnje, rađen od kvalitetnog vina. Nekavalitetno vino nikako ne može rezultirati kvalitetnim vinskim octom.
Vinski ocat ima karakterističan ugodan miris, crvenkaste je ili žute boje, što ovisi o boji upotrijebljenog vina. Sadrži hlapljive kiseline (octena kiselina) i nehlapljive organske kiseline (vinska i limunska kiselina), anorganske (fosforna kiselina), aminokiseline, hlapljive tvari (alkoholne, karbonilne spojeve, karbonsku kiselinu i estere, glicerol i ostatni etanol, polifenole: katehini - flavonidi, kalijev hidrogentartarat, acetilmetilkarbinol). Vinski ocat ima kiselost od pH 3,2-3,6.
Bijeli vinski ocat ima blaži okus, za razliku od crvenog vinskog octa koji zbog tanina iz ljuske bobe grožđa ima intenzvniju aromu.
Vinski ocat
 
Vinski se ocat u domaćinstvu upotrebljava za pripremu raznih salata, umaka, juha, preljeva i kao dodatak glavnim jelima.
Vinski ocat koristi se kao začin i konzervans.
U narodnoj medicini vinski ocat je poznat po svom antiseptičnom i protuupalnom djelovanju. Poznato je da vinski ocat ima antibakterijsko djelovanje, ovisno o koncentraciji. Od davnina je u narodnoj medicni vinski ocat poznat kao sredstvo za ispiranje rana, dezinfekciju posjekotina, za obloge kod udaraca i nagnječenja, dezinfekciju kože, kod upala i povišene temperature, za ispiranje usne šupljine i inhalacije kod prehlade.


Ostale vrste octa


TAG: ocat • salata • vino • umak • juhe • grožđe
Prosječna ocjena recepta: 4.5 - od 1837 glasova