Pekarski proizvodi

 

Kruh, peciva, pizza, tijesta

 

Svaki pekarski proizvod, bilo kruh bilo pecivo ili kolač priprema se od tijesta.
Osnova svakog pekarskog tijesta, a time poslje konačno i krajnjeg pekarskog produkta su: tekućina (voda, mljeko, mineralna voda), kvasac (germa) i naravno brašno.
Uz dodatak različitih sjemenki, ulja, šrota (skroz grubo mljevenih žitarica), sušenog ili kandiranog voća moguće je napraviti bezbroj kombinacija pekarskih tijesta.

Tijesta koja se peku na većim temperaturama, kraće vrijeme, te sva svijetla pekarska tijesta zahtjevaju manje kvasca, dok tamna pekarska tijesta u cjelini zahtjevaju barem 30% kvasca više u usporedbi sa jednakom količinom svijetlog tijesta.
Pri izradi pekarskog tijesta imajte na umu da ako želite elastičnije tijesto, koje se bolje razvlači, uportijebite oštro brašno.
kvas
Kvasac prije nego ga umješate u brašno pustite da naraste, tj. napravite kvas, tako postižete da se tijesto bolje diže.
U 100 g brašna napravite udubljenje i u njega stavite suhi ili sviježi kvasac, 1/2 MŽ šećera (za prihranu kvasca) te zalite sa 1/2 dl mlake vode, posipajte sa prstohvatom brašna.
Ako radite sa sviježim kvascom, onda ga prvo razmutite u vodi te tek onda ulijte u udubljenje u brašnu.
Ostavite na toplom dok kvasac ne zakipi. Ovako pripremljeni kvasac zovemo kvas.
Kvas pomaže da se tijesta sa kvascem brže i ravnomjernije dižu.
Svijetla pekarska tijesta mjesite sa razmacima u kojima puštate da tijesto raste. Tamna pekarska tijesta, te integralna pekarska tijesta mjesite samo jednom ili dva puta, između ostavite više vremena za dizanje. Tamna i integralna pekarska tijesta piju tekućinu polakše, ali ukupno je piju više nego svijetla tijesta.
Kod pečenja pekarskog tijesta, tj. kruha obavezno koristite stupnjevito pečenje, to znači prvo pecite na višoj temperaturi kratko, a potom na nižoj dulje. Peciva se uglavnom peku na 210-230ºC. Kruh pečemo zavisno od sorte od 120-230ºC.
U današnje vrijeme se koristi najviše bijeli kruh, ali u eri zdrave hrane sve češće se koriste tamnija pekarska tijesta od integralnog brašna ili šrota, ili barem tijesta pravljena od tamnijih sorti brašna.
Proizvodnju kruha i peciva možemo podjeliti u tri glavne faze: priprema pekarskog tijesta, dizanje tijesta i samo pečenje. Možda nije na odmet ni spomenuti postupak hlađenja, jer hlađenje u pari daje žilaviji proizvod, dok sušenje na zraku daje hrskaviji pekarski proizvod.
Budući da se ja bavim smo kućnom i zdravom pripremom kruha, bez aditiva, moj rok trajanja kruha i peciva je ograničen na max. 5 dana i to samo kod tamnijih pekarskih sorti koje pri pečenju gube manje tekućine i zato duže traju. Mali trik kojim možete postići da su tamnije sorte duže svježe, je dodatak 1 VŽ octa u tijesto.
Kruh čuvajte u platnenim vrećicama, koje možete staviti ponovno u plastične, ali nikako direktno u plastične. Kruh možete i smrznuti, kad ga otopite neće biti svijež kao prvi dan, ali nije ni kao stari kruh, za iznenadne goste ili u nedjelju kad ne radi dućan bit će spas.

 

Prosječna ocjena kategorije: 4.6 - od 456 glasova