Kukuruzno brašno i krupica

 

Kukuruzno brašno

 

Kukuruzno brašno dobivamo kao što i samo ime kaže od kukuruza.
S obzirom na vrstu kukuruza, kukuruzno brašno može biti bijele, žute ili čak plavićaste boje.
Pošto kukuruzno brašno ne sadrži gluten samo nije osobito pogodno za pečenje kruha, ali je pogodno za sve koji su alergićni na gluten (celijakalija).

 

Kod pečenja kruha od kukuruznog brašna se zbog nedostatka glutena u njega miješa pšenično brašno.
Čisto kukuruzno brašno koristimo kod izrade meksičkih totilja i čipsa od kukuruznog brašna.

 

Kukuruzna krupica je krupnije mljeveno kukuruzno brašno.
Kukuruzni griz, krupicu i kukuruzno brašno koristimo u žgancima, puri ili palenti (ime za isto jelo u različitim krajevima). S obzirom na mljevenje od kukuruznog brašna žganci, pura ili palenta će ispasti finiji, a od krupice grublji. Palenta je poznata u Engleskoj kao "porridge" u USA kao "cornmeal mush".
Žuto, fino mljeveno brašno od kukuruza, ili škrob iz kukuruznog brašna su odličani dodaci za zgušnjavanje juha, variva i umaka.

U Europi se najčešće prodaje žuto brašno od kukuruza i žuta kukuruzna krupica. U industrijskoj proizvodnji se koristi i bijelo kukuruzno brašno dobiveno od bijelog kukuruza.
Bijeli kukuruz se koristi najviše u Latinskoj Americi. Svakako probajte žgance od bijelog kukuruznog brašna.
Kukuruzna krupica ili griz
Kukuruzno brašno
Bijelo kukuruzno brašno
U zemljama gdje kukuruzno brašno ne spada u dnevnu prehranu, nego se konzumira tu i tamo, kukuruz se samo melje u brašno ili griz, bez dodatnog oplemenjivanja.
Pošto u kukuruznom brašnu ne postoji Lysin ni Trypthophan, životno važne aminokiseline, kukuruzno brašno se mora dodatno oplemeniti, ako je dnevna ishrana bazirana na njemu. Da bi kukuruzno brašno bilo ipak dovoljno zdravo za dnevnu prehranu miješa se sa sojinim brašnom. Danas se najvise koristi jedna druga metoda, kukuruz se danima namaće u vodenoj otopini kalcija, u kojoj se kukuruz u vrenju počinje raspadati. Raspadanje se prekida u pogodnom trenutku. Takav se kukuruz potom suši i u Meksiku se takvo zrnje nalazi u prodaji pod nazivom „Pozole“. Brašno od takvog zrnja je zdravije, ima bolji okus te se od njega lakše sprema tijesto za kruh. Poznato je pod imenom brašno za tortilje - „Maseca/Masa Harina“.

 

Prosječna ocjena kategorije: 4.8 - od 315 glasova