Pića

 

Alkoholna pića i napitci

Alkohol nastaje vrenjem sldora kojeg gljivice alkoholnog vrenja pretvaraju u alkohol pri čemu nastaje ugljični dioksid.
Jačinu alkohola označavamo u % volumena, te ga mjerimo slikaalkometrom . Ako neko piće ima jačinu od 43% to znaći da u jednoj litri pića ima 430g čistog 100% alkohola.
Ta jednosdnostavnost u proizvodnji alkohola dovela je do toga da su alkoholna pića danas dostupna na svakom koraku i svakome. Nažalost ta dostupnost u kombinaciji sa cijenom i sveokupnom situacijom u društvu dovelo je do naglog porasta potrošnje alkoholnih pića, a nažalost i time alkoholizma.

Činjenicu da se alkohol relativno lako može proizvesti u kućnim uvijetima koristi država uvođenjem monopola (u blažem ili jačem obliku). Proizvodnja alkohola za vlastite potrebe u Njemačkoj je dozvoljena u sljedećem obliku; posjedovanje aparature za destilaciju je ZABRANJENO, iznimka su aparati do 500ml zapremine koji se moraju prijaviti carini. Proizvodnja komine je dozvoljena, ali njena destilacija u aparatima većim od 500ml mora se prepustiti profesionalnim destilatorima. Porez na alkohol, ako se daje drugima na destilaciju, računa carina iz tabela i to na osnovu u tima tabelama unjetih podataka za svaku vrstu voća posebno. Bitno, to se plača na osnovu litara komine, a ne destilacijom dobivenog alkohola. Svako dodatno šečerenje komine (u svhu povećanja volumena aalkohohola u njoj) je zabranjeno. U Austriji je zakon sličan, samo za osobnu uporabu je dozvoljeno imati destilacijske uređaje do zapremine 2 litre. Također postoje još neke olakšice za osobe koje posjeduju vlastito voće, nešto slično kao u Hrvatskoj kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarastava.
U hrvatskoj trenutno [07/2011] važeća zakonska regulativa za proizvodnju alkohola, izvor Carina.hr. Interesantan članak naći će te i ovdje.
Kao što je vidljivo iz trenutnog zakona, Hrvatska ima najlabaviji zakon o alkoholu u cjeloj EU, bojim se samo da će se to promjeniti ulaskom u EU. Niti jedna država članica EU ulaskom u EU nije zadržala svoj zakon o proizvodnji alkohola. Priče da je to naša tradicija ne drže vodu, najbolje to znaju Poljska, Rumunjska zemlje slične tradicije u proizvodnji alkohola (prvenstveno rakije i vodke).
Situacija u Srbiji Bosni, Crnoj Gori će se također mjenjati približavanjem termina za pristup u EU.

Mjerenje količine alkohola u alkoholnoj otopini

Količinu alkohola u alkoholnoj otopini mjerimno tzv.alkometrom, alkoholmetrom. Princip za očitanje postotka alkohola u tekućini koristi činjenicu 100% alkohol ima specifičnu težinu. Pri uronu u alkoholnu otopinu, vaga se zbog razlike (100% alkohol i mjerena otopina) specifične gustoće otopine (što gušće, to teže) manje ili više uroni, te se rezulatat očita na skali, bilo u % alkohola, ili u "gradima" kao što je u našim krajevima poznato.
Omjer je 1 grad cca. 2,5 stupnja alkohola.
Najtočnije mjerenje, svakog alkohola, bilo bi kad bi na elektronsku vagu u miligram izvagali točno jednu litru mjerene alkoholne otopine u kg. , te je pomnožili sa 75. Tako bi dobilo postotak alkohola u 1 litri mjerene alkoholne otopine. Mjerenje se provodi na 18ºC, kod viših temperatura korigiramo vrijednost na dole, kod nižih na gore.
Alkohol se po mnogim studijama pokazao kao neškodljiv ako se konzumira u malim količinama, šta više pogoduje sveopćem zdrastvenom stanju, npr. pomaže kod prenosa hranjivih tvari u organizmu. Ponavljam, samo u malim i za svakog čovjeka različitim količinama.
Često se kaže da jedna rakija prije jela i/ili čaša vina ili piva za vrijeme jela je mjera koju čovijek dnevno može unjeti u organizam bez posljedica, čak šta više crno vino dokazano smanjuje kolesterol u krvi.
Problem nastaje u tumačenju pojma čaša, kolika je ta čaša, svako ima drukčiju čašu.
Postotak alkohola u krvi (miligram alkohola / po gramu krvi) mjerimo u promilima alkohola. Također je moguće izmjeriti količinu alkohola u dahu, poznamo iz policijskih kontrola, testira se puhanjem u aparat koji tada računa iz volumena ispuhanog zraka i u njemu sadržanog alkohola. Najtočnija metoda je svakako ona koju izvrši lječnik vađenjem krvi.

Zakonom dopuštena granica alkohola u krvi

Postotak u promilima Država
0,0 Estonija, Rumunjska, Slovačka, Češka
0,2 Norveška, Švedska, Poljska
0,3 Bosna i Hercegovina
0,5 Belgija, Bugarska, Danska, Njemačka, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Hrvatska, Letonija, Litva, Luxemburg, Kakedonija, Nizozemska, Austrija, Portugal, Švicarska, Srbija, Slovenija, Španjolska, Turska i Cipar
0,8 Velika Britanije, Irska, Malta
Vrlo je bitno razlikovati kolko čovijek može podnjeti alkohola šta je subjektivno i zakonom dopuštene granice.
Koliko čovijek može podnjeti alkohola, vrlo je različito i ovisi o čovjekovoj visini i težini, vrsti alkohola, te o početku i kraju njegove konzumacije. Alkohol konzumiran u kratkom roku daje veću koncentraciju u organizmu od iste količine popijenog alkohola ali u dužem razdoblju. Zato pijte polako, jedite između i ne pretjerujte. Orijentacionu količinu alkohola u krvi možete izračunati pomoću sljedećeg izračuna.
O bezalkoholnim pićima će biti vrlo malo tekstova, budući da smatram da uz dobro jelo ili desert ide samo kvalitetno alkoholno piće, naravno u umjerenim količinama.
Jedan tabu za mene su pića koja su napravljena samo da se prodaju, a nemaju veze sa ukusom. Ovdje prvenstveno mislim na bezalkoholno pivo, vino. U novije vrijemi tu su križanci piva sa voćnim sirupima, žestoka alkoholna pića sa colom, i ostalim voćnim sirupima.
Želi li neko poslje jela sjesti za volan, ne vjerujem da poslje jednog decilitra vina ili jedne male pive, 0.25dl., nije sposoban voziti. Reći ćete pa nema svugdje male pive, pa popite samo pola, podjelite ostatak sa ženom (barem vam neće prigovarati da ste pili).
Konzumaciju bezalkoholnih pića uz jelo smatram primjerenom samo za djecu i ljude koji imaju zdrastvenih problema.
Ne pomišljajte da sam alkoholičar ili da reklamiram alkohol, ne, ja sam samo hedonist. Uživati se može samo trijezan, zar ne?
Ne vozite pod utjecajem alkohola pa niti bicikl.

 

Prosječna ocjena kategorije: 4.9 - od 314 glasova