Pomoć pri kuhanju

 

 

Osnovno je kod rezanja luka da imate nož sa što tanjom i što oštrijom ošticom. Da bi kontakt površina između luka i noža bila što manja.
Zašto u stvari plačemo kad režemo luk i kako to možemo izbjeći?
Tako da upalite jednu svijeću pokraj mjesta gdije režete luk.
Ne vjerujete? Nisu ovo babske price nego činjenica zasnovana na znanstvenom dokazu. Znanost i luk? Pitate se opet, ali jeste se ikad zapitali zašto i posebno od čega vam suze oči? Luk u sebi sadrzi sastojke koje u kemijskoj reakciji sa zrakom stvaraju plinove koji nam iritiraju oči.
Svijeća djeluje na te plinove tako da ih spali. Držite je što blize mjestu gdje režete luk.
Ali ipak najbolji način sprečavanja da vam suze oći kad režete luk je da oči zaštitite naočalama za plivanje. Naočale ne koštaju puno i stanu u svaku ladicu sa kuhinjskim priborom.

 

Rajčicu, paradjaz možete najlakše oguliti, osloboditi od kožice, tako da ga sa strane suprotne od peteljke plitko zarežemo, sa svake strane do pola, tako da dobijemo križ.
Zatim ga potopimo u kipuću vodu na cca 2-3min. Potom odmah u hladnu (ledenu).
Zbog te razlike u temperaturi se ispod kožice paradajza stvara se potlak i ona puca, te se jednostavno odstranjuje, guli nožem.

 

Kod juha, variva i umaka obacite jedan do dva cjela oguljena krumpira za vrjeme kuhanja, krumpir povuće sol na sebe.
Pravilo glasi: suprotni okusi se poništavju slatko-kiselo, ljuto-slano. Pokušajte jer jelo je već ovako i onako „predozirano“ solju.

 

 

Bijeli luk prerezati na pola, i iz sredine izvadit zelenu klicu. Ta zelena klica u bijelom luku je uzrok lošeg zadaha nakon konzumacije sviježeg bijelog luka, češnjaka. Njenim vađenjem  smanjujemo jačinu, a aroma bijelog luka ostaje očuvana. Nakon konzumacije češnjaka dobro operite jezik.

 

Zadah od crvenog luka možete smanjiti ili gotovo eliminirati tako šta će te uz jelo (npr. ćevapi) sa kojim jedete luk popiti jogurt.
Poslje jela prožvaćite malo peršina. Intenzitet samog luka možete smanjiti tako da ga naribate ili da ga narežete na krupne kockice te posolite.
Perite nakon jela zube četkicom za zube, a posebno jezik jer na njemu ostaje najveći dio kemijskih spojeva koji izazivaju zadah od luka.

 

Prilokom pečenja velikih komada mesa može se dogoditi da pećeno meso bude potpuno isušeno. Suho meso možete izbjeći tako da meso prije glavnog pečenja prepržite sa svih strana u posudi sa što tanjim stjenkama (takve posude najbolje daju toplinu, za razliku od posuda za pečenje sa debelim stjenkama koje toplinu davaju polaganije) na jakoj vatri. Može biti i lagano zagoreno, ne smeta. To će nestati prilikom daljnjeg pećenja.
Šta smo postigli ovim da kažem predpečenjem? Meso se sastoji od vlakna i slično kao i naša koža koja se na površini sastoji od pora, ako taj površinski sloj zatvorimo naglim pečenjem na visokoj temperaturi, tekućina koja se nalazi u mesu neće moči izači i meso će na kraju biti sočnije. Sjetite se kada se opečete stvori se mjehur, ali tekućina ne izađe van.
Kod samog pečenja velikih komada mesa važi: što veći komad mesa niža temperatura i duže vrjeme pečenja.
Da li je meso pečeno možete jednostavno kontrolirati za vrijeme samog pećenja tako šta će te ubadati meso na najdebljem mjestu i pratiti kakve je boje sok koji izlazi. Ako izlazi crveni, meso je još sirovo, rozasti sok znaći da je meso srednje pećeno, svijetli sok govori da je meso gotovo. Ako ne izlazi sok, krajnje je vrijeme da završite sa pečenjem. Pikanje čačkalicom svedite na najmanju moguću mjeru, jer time gubite dragocjenu tekućinu iz mesa. Postoje i termometri koji se zabiju u meso te ostanu u njemu tijekom cijelog pečenja pokazujući temperaturu u sredini. Vrlo praktične spravice.
U zadnje vrijeme su se pojavile naprave tzv. steaker koje izgledaju kao jež i sa kojima možete u nekoliko pokreta, prije pečenja, meso ispikati na puno mjesta kako bi u meso dodatno unjeli začine. Ta spravica i nije loša ako meso stvarno dobro zapečete sa svih strana, da se zatvori, ali ako tu napravite grešku iscurit će vam svi sokovi pri samom pečenju.
Pravilno rezanje mesa

Da bi meso nakon pečenja bilo mekano, potrebno ga je pravilno rezati, najbolji primjer su juneći ili goveđi odresci, steakovi.
Kupujte zato meso u komadu i režite ga sami. Pogledajte vaš komad mesa i pratite kojim smjerom prolaze vlakna. Meso uvijek režite OKOMITO na vlakna, tako će rezano meso uvijek biti fino mekano kada ga ispečete.
Bitan je uvijek zadnji rez, znaći režete li iz većeg komada manje komade, pa potom još manje, ti zadnji rezani komadi moraju biti rezani okomito na smjer vlakana.
Kakve veze imaju vlakna u mesu sa time? Zamislite tkaninu napravljenu od npr. 50 usporedno postavljenih komada špage, pokušajte tu tkaninu pretrgnuti povlačeći je za krajeve. A sada zamislite kada bi tu tkaninu narezali okomito na postavljene špage. Sila koja drži tkaninu zajedno je smanjena, tako je i sa mesom. Prerežete li vlakna okomito, sila koja drži meso se smanjuje. Ujedno takvim rezanjem eliminirate problem koji se javlja kad recimo pećete šnicle i one se počnu na rubovima savijati.
Koristite uvijek oštre noževe i čvrstu podlogu za rezanje. Kosti pilite pilom za željezo (naravno koristite uvijek novi list za pilu ili ako imate mogućnost nabavite specijalnu pilu za kosti), jer za sječenje mesa sjekirom potrebna je jaka ruka, dobra sjekira (teška i pravilnog oblika) koju nema svatko. Nema goreg nego kada mesar tupom sjekirom pet puta lupa da bi odvojio kremenadle, nakon toga pri jelu pljucate ostatke kosti. Ti ostaci budući da su oštrih rubova nisu nimalo bezazleni, kako za odrasle, a posebno za djecu.

Kako spriječiti prskanje ulje i masti pri pečenju

Prskanje ulja ili masti je čest problem kada nešto pržimo u tavi, da nam se to ne bi više događalo u ulje ili mast za pečenje dodamo malo soli (na špic noža) što će spriječiti prskanje.
Ako je prskanje neizbježno, recimo kao kod kuhanja ajvara, slikamožemo plohe oko kuhala zaštititi alu folijom. Obično su sve plohe potpuno glatka pa je dovoljno alu foliju odrezati na zadovoljavajuće komade te je lagano namočiti. Takva namočena folija se ljepi, kao sa ljepilom za sve glatke površine, samo se ta folija bez problema skine kada se više ne treba.

Kako spriječiti pucanje jaja kod kuhanja

Jaja koja pri kuhanju "poskakuju" - dogodilo nam se bezbroj puta i ponekad zna jako nervirati, pogotovo pred sam Uskrs kada se bojaju jaja, jer zbog tog "poskakivanja" bude dosta puknutih jaja.
Da nam se to više ne bi događalo u posudi sa jajima i vodom dodamo malo octa, ocat će spriječiti poskakivanje jajaj pri kuhanju.
Često kod kuhanja dolazimo u situaciju da začine treba dodati u omjeru prema gotovom proizvodu. Činjenica da namjernica kod kuhanja reducira i smanjuje se od prvobitne mjere te da je pri tome posuda vruća čini mjerenje/vaganje za vrijeme kuhanja skoro nemogućim, ali samo skoro.
Najjednostavnija i najpouzdanija je tzv. štap metoda.
Pri tome se prije kuhanja u posudi uroni štap (drška kuhače ili slično bitno da je drveno) i zabilježi visina. Potom izmerimo/markiramo tu visinu na štapu.
Također izvažemo to što ćemo kuhati.
Znači na početku imamo visinu na štapu i težinu. Visina na štapu je 100% težine.
Za vrijeme kuhanja mjerimo i recimo nakon pola sata mjerenjem ustanovimo da je mjerena visina na štapu sada na polovici prvobitne visine, automatski znači da je i težina 50% prvobitne težine.
Npr. ako u receptu za pasirani paradajz treba dodati na kraju kuhanja sol i šečer, izmjerimo visinu na štapu na kraju kuhanja i ona je recimo 1/3 prvobitne visine to znaći da imamo i 1/3 prvobitne težine. I sada na tu težinu možemo lako izračunati potrebne začine.
Ljuske na jajima ponekad stvarno daju posla kad ih skidamo, pogotovo kad trebamo veći broj jaja, recimo za francusku salatu.
Kuhana jaja odmah dok su vruća stavite u hladnu vodu, tako će se bjelanjak stisnuti i ostat će mali prostor između njega i ljuske jaja. Jaja ljuštite uvijek dok su potpuno hladna, recimo nakon šta su stajala 30min u hladnoj vodi.
Dodatak 1 VŽ soli u vodu u kojoj kuhamo jaja, olakšat će također ljuštenje jaja.

 

Kolač zalijepljen za pleh za pečenje je čest problem i sigurno vam se to dosta puta i samima dogodilo. Vađenjem kolača na silu najčešće napravimo rupu na njemu. Kolač time izgubi svoj ljepi izgled, a mi volju...
Da nam se to ne bi događalo riješenje je vrlo jednostavno, pleh sa kolačem nakon pečenja na trenutak postavimo iznad lonca u kojem vri voda, para će pomoći da se kolač lakše odvoji od pleha.

 

 

Kvarenje jela u ljetnom periodu - Svima nam se barem jednom dogodilo da jelo koje smo skuhali (variva) da se nakon kratkog vremena ukiseli. Problem možemo riješiti tako da da u jelo dok je još vrelo dodamo "na vrh noža" sode bikarbone. Soda bikerbona jelu neće pokvariti okus, a spriječit će da se jelo ne pokvari. Sodu možete zamjeniti jednakom količinom praška za peciva

 

Prosječna ocjena kategorije: 4.6 - od 347 glasova