Bijeli luk, češnjak

 

češnjak




Podrijetlo bijelog luka, češnjaka

Bijeli luk ili češnjak, dolazi iz srednje Azije,a spada u porodicu ljiljana. Vrlo cijenjena biljka, u davnini se povezivala s vječnim životom.
U svijetu se uzgajaju razne vrste bijelog luka po čemu se razlikuju po boji,okusu i veličini.
Bijeli lik ili češnjak je jedna od najstarijih biljaka u uzgoju,a ima višestruku primjenu u kulinarstvu. Glavice bijelog luka ili češnjaka sastoji se od nekoliko malih češnjeva sjedinjenih u jednu ljusku.

Bijeli luk u kuhinji


Bijeli luk je vrlo aromatičan, zato je nezamjenjiv u kulinarstvu i kobasičarstvu, ali kao i dodatak jelima, kao što su; mahune, grah, kao dodatak salatama, umacima, kao dodatak uz ribu (naručito morsku).
Za otklanjanje mirisa bijelog luka iz zadaha, pomaže grickanje sviježeg peršunovog lišća, neposredno nakon jela ili odstranjivanje klice bijelog luka prije konzumacije.

Bijeli luk u medicini


Bijeli luk ili česnjak sadraži: Vitamine, minerale,fosfate, aminokiseline, enzime, a bogat je i vitaminom C i vitaminom B6.
Normalizira rad srca, poboljšava rad srca protočnost krvnih zila, djeluje kao antiseptik kod prehlade, bronhitisa i kašlja,snižava krvni pritisak, u istraživanjima se pokazalo da je bijeli luk jedno od najboljih sredstava u prevenciji liječenja začepljenih žila, ali isto tako smanjuje kolesterol.
Najnovija istraživanja su pokazala kod ljudi koji redovito konzumiraju veću količinu bijeloga luka, znatno smanjenje rizika od oboljenja od raka želuca.




Prosječna ocjena kategorije: 4.9 - od 318 glasova