Šalota

 

šalota

 


Karakteristike šalote


Šalota pripada familiji lukovica (lat. Alliaceae). Ime je izvedenica od rječi Askalon, koje je opet ime sredozemne luke iz koje su kretali brodovi na put u Europu. U rodu je sa lukom i bijelim lukom (češnjakom).
Šalota (lat. Allium cepa var. aggregatum), je vrsta luka sitne glavice. Šalote izgledom podsjećaju na dalmatinsku ljutiku (lat. Allium cepa var. viviparum) i luk kozjak (lat. Allium ascalonicum). Zbog svoje sličnosti sa ove dvije vrste dolazi često do zabune. Šalote premda rastu skupa u podzemnom grmu daju uvijek pojedinačne (najbolje vidljivo po svom cilindričnom obliku) glavice, dok ljutika i luk kozjak daju glavice luka koje rastu sljubljeno pa su više slični obliku bijelog luka.
Šalota je srednje veličine, cilindričnog, duguljastog oblika i crvene ili žuto-smeđe boje .
iz jedne posađene lukovice niče 5-7 novih pri dnu spojenih lukovica. Svaka od tih novih lukovica razvija još 2-3 manje lukovice koje služe za sadnju.
Najpoznatije zemlje uzgajivaći su Njemačka, Mađarska, Francuska i Španjolska.

Šalota u kuhinji


Okus šalote je blaži i aromatičniji od većine ostalih sorti luka, a i prije zrije. Ne preporuča je se dinstati ili pržiti jer ima tendenciju da postane gorka.
Šalotu je najbolje koristiti sviježu jer tako dolazi do izražaja njezina aroma.
Najviše se koristi u salatama, dipovima i hladnim umacima npr.tartar umak Da bi šalota ostala duže jestiva može se isušiti tako da se objesi iznad peći.
Prosječna ocjena kategorije: 4.9 - od 317 glasova