Čvarci

čvarci
Za oko 1 kg čvaraka i 4-5 litara svinjske masti:

• 7 kg svježeg špeka sa leđa, slanine (nikako sala)
• Odstranite krto meso (može ostati skroz malo)
• Špek narežite na trake debljine 2cm.
• Potom trake narežite na kockice cca.2-3cm.
Lagano promrznuti špek za čvarke se puno lakše reže.
Za male količine topljene masti, odnosno čvaraka, je najbolja friteza, inače pogodni lonac ili kotao. Zagrijte na 140°C.
Najbolje negdje u dvorištu ili balkonu, jer se miris kod pripreme čvaraka teško izlufta.
Ubacite špeka do ¾ volumena posude i lagano zagrijavajte uz stalno mješanje.
Ne poklapajte jer kondenzirana vodena para kad padne u masnoću šprica.
Pržite toliko dugo, na laganoj vatri uz povremeno mješanje, dok čvarci ne prestanu kipiti (vidjet će te da nestaje pjena na površini) i isplivaju na površinu.
čvarci
Čvarak mora biti zlatno-žut, tako ćete najbolje znati da je temperatura bila u redu.
Ako želite hrskave čvarke sa koricom nalik na onu kod pohanog mesa dodajte par minuta prije kraja 1/2 dl mlijeka na 10 kila topljenog špeka. Masnoća u sekundi zakipi, ODMAH ugasite plamen i još minutu dvije mješajte.
Čvarke pokupite i stavite u ručnu prešu (ima u svakom dućanu kućanske opreme i inače služi za pritiskanje krumpira).
čvarci
čvarci
U ovisnosti o ukusu čvarke možete malo, jako ili ih uopče ne morate stiskati. Istisnute čvarke razdvojite jer se u prešanju sljepe. To radite odmah dok su vrući. Ohladite ih.
Izgledaju li vam čvarci pre suhi pošpricajte ih malo vodom, stavite u najlon vreću i ostavite na hladnom preko noći. Izvadite iz vrećice i ostavite vani ako su vlažni da se malo prosuše.
Čvarci su najbolji odmah nakon pečenja, onako mlaki. Čuvati ih možete u zatvorenoj posudi ili još bolje u vakuum vrećici, u hladnjaku i više mjeseci.
Solite samo one čvarke koje odmah konzumirate. Kod stajanja sol izvlaći tekućinu iz čvarka i on postaje žilav.
Svakako probajte još vruće, čvarke posipati sa slatkom crvenom paprikom, posipane paprikom možete bez problema čuvati, samo ih ne soliti.
Također još tople čvarke promješajte sa crvenim lukom, to je prava poslastica. Nažalost ovakvi sa lukom se ne mogu šuvati na duži rok.
Čvarke možete i lagano ugrijati u tavici ili u pečnici. Dovoljno je samo par minuta.
Naravno ne zaboravimo i svinjsku mast, odlična i zdrava za kuhanje, zalijavanje mesa i kobasica (mast je najstarija metoda konzervacije na duži rok) te kolače. Pričekajte da se svinjska mast ohladi uz povremeno mješanje pa je spremite u pogodne posude, dobro zatvorite i ostavite na hladnom mjestu.
Svinjska mast sa dna kotla za topljenje, u kojoj ima mrvica preprženih čvaraka je nešto najbolje. Nema je puno, ali zato od nje napravite sljedeću poslasticu; na 1/2 kg masti dodajte jednu veću ribanu jabuku i 100 g ribanog luka, posolite krupnom morskom soli. Neka se ohladi. Odličan namaz od svinjske masti i čvaraka.
Čvarci
Deblji čvarci


Ostala jela od svinjskog mesa


TAG: špek • mast • svinjetina
Prosječna ocjena recepta: 4.8 - od 2976 glasova