Gyros sa začinima iz provanse

Gyros je tradicionalno grčko jelo i premda se uvrježilo mišljenje da se radi o mesu u lepinji, sa salatama i umakom tzatziki , radi se samo o načinu pripreme mesa. Točno je da se servira u lepinji sa salatom. U originalu se gyros radi od svinjskog mesa sa začinima (za razliku od kebaba koji se radi od puretine,piletine ili teletine). Svinjsko meso se reže na šnite i začinja, te se takve šnite slažu u slojevima na ražanj, koji se peče uspravno (slika wiki). Meso se reže (struže) oštrim noževima, kad je iz vana pečeno, tako da se uvijek jede samo vanjski dio, a ostatak se peće dalje. Na ovaj način dobivamo uvijek sočno meso, jer nije potrebno čekati da se sve ispeće. Druga velika prednost pečenja u okomitom položaju je da sok ne curi van, nego se sljeva u meso ispod sebe.
Jedna od varijacija gyrosa (kombinacija sa travama iz provanse) u receptu ispod.
Gyros sa začinima iz provanse sastojci
Gyros za 2 osobe:

• 300 g svinjskog mesa (od buta) ili vratina
• 1 MŽ začina iz provanse
• 1/2 MŽ soli
• 1/2 MŽ vegete
• 1/2 MŽ sviježe mljevenog papra
• 2 režnja bijelog luka
• 1 dl maslinovog ulja
Svinjetinu za gyros narežite na trakice debljine 3-4 mm. te opet na komadiće od 1 cm. Nasolite i popaprite, promješajte. Radite li sa vratinom narežite samo na trakice. Sa vratinom ispadne sočnije, kao i u originalnom gyrosu.
U šalici umješajte maslinovo ulje sa začinima iz provanse, te prelijte meso, promješajte i ostavite na hladnom marinirati par sati.
Gyros sa začinima iz provanse marinada
Gyros sa začinima iz provanse priprema
Na vruću tavicu iscjedite ulje iz marinade i ugrijte ga te mu dodajte češnjak u cjelim režnjevima, pazite da ne pregori (počinje se dimiti).
Naglo propžite. Odvojite ulje i gyros, ulje iskoristite da bi začinili salatu koju će te servirati sa gyrosom.
Gyros servirajte, recimo na rikoli sa gyrosom.
Gyros sa začinima iz provanse

Ostala jela od svinjskog mesa

 


Prosječna ocjena recepta: 4.8 - od 2982 glasova