Bosanska kuhinja

 

Karakreristike bosanske kuhinje


U Bosni i Hercegovini uživa se u pripremi hrane i pića, te se njima posvećuju vrlo ozbiljno.
Hrana se priprema polagano, obroci su obilni, najčešće se sastoje od mesa, mliječnih prerađevina, povrća, deserti, žestica i kava su nezaobilazni dio rituala jedenja.

 

Posebnu radost i zadovoljstvo za goste su meze (to je umjetnost laganog uživanja u jelu, uz razgovor i piće potraje po cijeli dan) sa suhim mesom, kobasicama, kajmakom, sirom, ukiseljenim povrćem, domaćim kruhom, pogačama i dr. namirnicama.
U bosanskoj kuhinji nema zaprške, ne upotrebljavaju se jaki ljuti začini ili se upotrebljavaju u minimalnim količinama.
Bosanska jela su u većini sličajeva lagana, kuhaju i dinstaju se pretežno sa malo vode po pravilu juha  (nalivaju se temeljcem - bistrom juhom) pa tako imaju prirodni sok odnosno umak koji u sebi nema nimalo zaprške.
Pretežiti začini u bosanskoj kuhinji su: papar, crvena mljevena paprika, orijentalni začini dodaju se u minimalnim količinama.

Bosanski specijaliteti


Specijaliteti bosanske kuhinje:

Bosanski lonac - Jelo sastavljeno od junećeg mesa, janjetine i povrća.
Čorbe:
Ćevapi: Hadžijski ćevapi, šiš ćevapi, teleći ćevapi, te pljeskavice

Burek i pite : Sirnica, kljukuša, maslenica, krumpiruša, zeljanica.
Pogaće: Somun, kukuruzara, bosanska pogaća.

Slatke stvari, kolači (slatko): baklave, uštipci, krempite i šampite.

Od pića u muslimanskom svijetu, se pije malo ili nimalo alkohola, ali se pije puno bosanske kahve (kava) pije se iz fildžana a kuha u đezvicama (bakrenim lončićima u kojima se svaka šalica kahve kuha posebno) uz nju obavezno dodatak rahatluk (slatka masa od oraha, smokvi).
Tamo gdje se piju alkoholna pića, najviše se pije rakija (šljivovica, dunjevaća, loza, kruškovaća) i pivo (Sarajevsko, Tuzlansko, Nektar), vino (Mostarka žilavka izvrsno bijelo, autohtono hercegovačko vino) se proizvodi i najviše konzumitra u Hercegovini.
Prosječna ocjena kategorije: 4.9 - od 416 glasova