TjesteninaPodrijetlo tjestenine


Premda se uvriježilo mišljenje da je Italija pradomovina tjestenine, istina je da je Azija je pradomovina  tjestenine kakvu mi danas poznamo.
Marko Polo je samo sa svojih putvanja po dalekom istoku u Italiju donio recept za tijesto za tjesteninu. Budući da se radilo o jednostavnom receptu prihvaćen je od strane njegovih sunarodnjaka.
Svoj doprinos su talijani dali kreatvnošću kojom su iz jednostavnog baznog recepta za tijesto storili na desetke raznih obika tijestenine, od kojih poneki oblici podsječaju na prava umjetnička djela.
Talijani su radili samo sviježu tjesteninu, postupak sušenja tjestenine preuzeli su od arapa.

Tjestenina je prema želji formirano friško ili tijesto sušeno na zraku iz brašna ili griza tvrde pšenice (durum) ili meke pšenice (krušna). Osim brašna ili griza tijesto se sastoji iz vode, soli i kod nekih sorti i jaja.
Razlikujemo talijansku i azijsku tjesteninu.

Jedna značajka svih tjestenina je da se prije jela moraju na ovaj ili onaj način omekšati. Bilo kuhanjem, bilo samo parenjem u vodenoj pari.

Talijanska tjestenina


Većina sušene talijanske tjestenine se proizvodi se od griza tvrde pšenice sa ili bez jaja odnosno vode. Sviježa tjestenina se radi od bijelog glatkog brašna i jaja bez dodatka vode.
Postoji bezbroj oblika tjestenine, a da bi koliko toliko mogli razlikovati barem po obliku uvriježila se sljedeća podjela prema završtku imena tjestenine.

Azijska tjestenina


Azijska tjestenina se razlikuje od talijanske po tome da se osim pšenice proizvodi i iz brašna od riže i škroba od mungo graha.
  • Rižina tjestena, napravljena od rižinog brašna, gdje škrob iz riže daje tom tjestu jako svjetlu boju.
  • Kineska tjestenina sa jajima je oblikom jako slična talijanskm špagetima.
  • Azijska tzv. staklena tjestina je napravljena iz škroba mungo graha pa zato ima i razlićitu tvrdoću u odnosu na tjesteninu napravljenu iz žitarica.
  • Japanska SOBA tjesteina je izrađena od brašna haljde (hajde, heljde kod nas poznata kaša od te biljke) i često pofarbane prahom zelnog čaja. Ova tjestenina se jede hladna
  • UDON je također japanska tjestenina proizvedena od pšeničnog brašna i soli.
  • SOMEN su tanki rezanci iz pšeničnog bašna, koji se često jedu hladni.
Prosječna ocjena kategorije: 4.8 - od 365 glasova