Široki rezanci | Tagliatelle

Sastojci za široke rezance, tagliatelle
• 330 g glatkog brašna
• ili 230 g brašna i 100 g tvrdi-durum pšenični griz
• 3 jaja (200 g)
• 1 VŽ (5 g) ulja


Pročitajte više o pripremi tijesta za tagliatelle, odnosno široke rezance.
Tijesto za široke rezance, tagliatelle umjesite od jaja, brašna i/ili tvrdog grisa, BEZ soli.
Ako radite i tagliatelle konzumirate ih odmah, friške onda onda tijesto radite samo od brašna. Mislite li tagliatelle sušiti i čuvati, zamjenite 1/3 -1/2 brašna sa tvrdim, durum grizom.
Zamjesite tijesto za tagliatelle prvo mašinom za tijesto. Zatim nastavite rukama i to tako da tijesto stanjite pa ga preklapate. Ponavljajte to 10-12 puta.

Formirajte rolicu od tijesta za široke rezance promjera 5cm, uvijte je u plastičnu foliju i ostavite par sati da odstoji. Najbolje preko noći u hladnjaku, ali ga izvadite 2-3 sata prije da se vrati na sobnu temperaturu.
Na dobro pobrašnjenoj daski razrežite tijesto na 4 jednaka komada, te svaki komad ravnomjerno formirajte i stanjite dlanom da paše u mašinu, odnosno da vam ga je lakše valjati.
Bitno je da kod izrade tjestenine mašinom, da ti prvi komadi tijesta budu relativno pravilnog oblika, inaće razvaljano tijesto za tjesteninu bude nesimetrično i teško ga je poslje pravilno rezati.
Priprema širokih rezanaca, tagliatella
Svaki komad prije stavljanja u mašinu malo pobrašnite. Krenite u etapama od najdebljeg pa do broja 5. Neka ide valjanje tijesta sljedećim rasporedom; 2 prolaza na 1, 2 prolaza na 3. Prerežite komade na pola i završite sve sa dva prolaza na 5 ili 6 ako želite da je tijesto tanje.
Ostavite razvaljano tijesto za široke rezance par minuta na pobrašnjenom stoljnjaku da se prosuši.
Radite li tanje rezance na mašinu postupak je jasan, svaki komad pustiti još jednom, pridržavajući ga rukama kroz rezač. Dobivene široke rezance malo pobrašnite i lagano uvrnite, tako da dobijete hrpicu i ostavite da se prosuše na stoljnjku.
Volite li šire tagliatelle, jednostavno razvaljano tijesto preklopite, bez pritiskanja, (pazivši da se rubovi podudaraju i da se tijesto međusobno ne zalijepi). Oštrim nožem odrežite na željenu širinu.
Rezanje širokih rezanaca, tagliatella
Naravno i tanje tagliatelle možete rezati nožem. Svaku tagliatellu ispravite i opet svinite u malu hrpicu na stoljnjak, da se prosuše.
Ako si napravite mali stalak za sušenje tjestenine, možete ih i kratko objesiti. Nedostatak sušenja tjestenine na stalku je; da široki rezanci pucaju kada se prosuše i počnete ih skidati, odnosno stavljate kuhati. U principu stalak je dobra opcija samo za odlaganje taglitella kratko prije kuhanja (da vam ne smetaju ili ako imate mali stol na kojem radite).
Radite li tanje široke rezance na mašinu postupak je jasan, svaki komad pustiti još jednom, pridržavajući ga rukama kroz rezač. Dobivene široke rezance malo pobrašnite i lagano uvrnite, tako da dobijete hrpicu i ostavite da se prosuši, pokriveno 1-2 sata do pripreme.
Tagliatelle kuhajte u slanoj vodi (10g /L)dok ne isplivaju, odnosno dok probom ne utvrdite da odgovaraju vašem ukusu. Neprosušenim, sviježim tagliatellama treba svega 2-3 minuta kuhanja (ovisno o debljini).
Široke rezance možete i skroz osušiti (pazite pucaju) te čuvati na tamnom u hermetički zatvorenoj kutiji.
Široki rezanaci, tagliatelle
Tagliatelle, uže rezani rezanci


Tjestenina


Prosječna ocjena recepta: 4.8 - od 151 glasova