Bosiljak

Bosiljak

Podrijetlo i karakteristike bosiljka


Bosliljak (lat. Ocimum basilicum) porjeklom dolazi iz Indije, ali u današnje vrijeme rasprostranjen je širom mediterana, zbog čega je neizostavan začin u mediteranskoj kuhinji. Riječ bosiljak dolazi od grčke riječi Basilikos.
Bosiljak je biljka zelenih malo naboranih, glatkih listova i crvenkasto-bijelih ili ljubičastih cvijetova ugodnog mirisa. Zeljasta jednogodišnja biljka koja raste 30-40 cm. Cijala biljka bosiljka ima ugodan miris i aromu.

Bosiljak kao začin u kuhinji


List bosiljka se upotrebljava u pripremi juha, tjestenine, umaka, dodatak jelima od mesa, jelima od ribe, kao dodatak salatama, kao i za pravljenje začinskog octa.
Bosiljak je nepogrešiva kombinacija za jela u koja ide rajčica (paradajz). Talijanska je kuhinja je nezamisliva bez bosiljka, npr. Pesto Genovese uz origano najvažniji začin za pizzu.

Bosiljak u narodnoj medicini

U pučkoj medicini, bosiljak se primjenjuje kod liječenja upala (želuca, crijeva), kod početnih stanja tuberkuloze, kod bolesti mokraćnih kanala.
Najčešće se primjenjuje kao ča od bosiljka. Isto tako djeluje umirujuče, opušta i uspavljuje, neki čak vjeruju da djeluje kao afrodizjak.


Ostali začini


Prosječna ocjena recepta: 4.4 - od 1734 glasova