Gorušica

Bijela gorušica sjeme

Podrijetlo i karakteristike gorušice

Biljka gorušica raste od podnožja Himalaje, preko bliskog istoka do mediterana.
Gorušica pripada porodici kupusnjca i, premda postoji 40-ak razlicitihih podvrsta, u prehrani se upotrebljavaju: crna gorušica (lat. Brassica nigra), koja ima jak i prodoran okus, smeda gorušica (lat. Brassica juncea), koja ima gorkasto-ljutkastu aromu te bijela gorušica (lat. Sinapis alba), koja od svih njih ima najvece sjemenke blijede boje, ali i najslabiji okus.

Bijela gorušica još zvana i bijela slaćica

Bijela gorušica još zvana i bijela slacica (lt. Sinapis alba L, Brassica alba L.) iz familije (Brassicaceae) cie sjeme je osnova svakog senfa. Ima jak pekuci okus.
Naraste do 1,20 m, sa nazubljenim, grubim i dlakavim listovima.

U mjesecima lipnju i srpnju rastu brojni žuti cvijetovi koji tvore grozdove. Iz tih cvijetova nastaju ljušturekoje sadrže sjeme. Ljušture rastu vodoravno od stabljika, imaju imaju promjer oko 4mm i dlakave su. Kraj ljušture tvori jedan plosnati dio nalik na kljun (dio bez semenki) koji je dugacak skoro kao i cjela ljuštura. Taj dio je cesto svinut poput sablje, uopce izgled ljušure je jedistven i lako prepoznatljiv

  Smeđa gorušica

 

Smeda gorušca (lt. Brassica juncea), je biljka iz familije (Brassicaceae). Njezina domovina je Azija, ali nalazimo je i u drugim djelovima svijeta. Sjemenke gorušice ove biljke se koriste u prizvodnji stolnog senfa, prije svega poznatog Dijon-senfa.
Izdanci vrste tumida se u kineskoj kuhinji mariniraju u mljecnoj kiselini te ih zovu Tsa Tsa.

Crna gorušica ili divlja grušica

 

Crna gorušica sjeme
Crna gorušica ili divlja gorušica (lt. Brassica nigra) iz familije (Brassicaceae).
Domovina crne gorušice je sredozemlje. Jednogdišnja biljka, naraste do 2 m visie i ima cvijet je žuto-zelene boje. Kao plod razvija jednu ljušturu koja sadrži 7-10 okruglih sjemenki promjera 1mm. Sjemenke crne gorušice su bez mirisa, ali prodornog ljutog okusa.
Sjeme crne gorušice je uz sjeme bijele gorušice osnovni sastojak senfa.
Crna gorušica je najvažnija biljka iz koje se dobva ulje u narodnoj medicini. Koriste se samo zrele, sušene sjemenke. Sjemenke se kao zacin korste sirove, jer gube soju žestinu kuhanjem.
Konzmacija vecih količina ovog ulja može dovesti do trovanja.
Ulja od crne gorušice se potrebljavaju u indijskoj i bengaslkoj kuhinji. Tamo se ulje zagijava skoro do trenutka kad pocinje dimiti, da bi se minimizirali njegovi otrovni sastojci.
Zbog te njegove karakteristike je uvoz ulja u europu i ameriku podvrgnut strogoj kotroli, smije se uvoziti samo ulje kojem udio štetnih tvari ispod manji od 5%


Ostali začini


TAG: senf • začin • zimnica • krastavci • gorušica • ulje • kineska kuhinja • marinada
Prosječna ocjena recepta: 4.2 - od 596 glasova