Origano

Origano

Podrijetlo i karakteristike origana


Samo porijetlo origana je nepoznato, znamo samo da je mediteranska biljka rasprostranjena duž cijele južne Europe.
Postioje različite vrste origana koje se uveliko razlikuju po količini i sastavu eteričnih ulja. Najcjenjeniji je grčki origano.
Origano (lat. Origanum vulgare) je zeljasta biljka i srodnik mažurana. Ima uspravnu stabljiku, oko pola metra, koje su obrasle krupnim listovima.
Cvijetovi origana, nalaze se pri vrhu stabljike, koji su međusobno udruženi. Vrijeme cvijetanja je od mjeseca srpnja pa sve do listopada.
Listovi origana mogu se brati u svako vrijeme, ali svoju najbolju aromu dostiže tek u doba cvijetanja. Listovi se suše u hladu na propuhu (temp. ne smije biti veča od 35C) da se nebi izgubila vrijedna eterična ulja.

Origano kao začin u kuhinji


Origano koristimo najviše u sušenom obliku.
Origano je jedan od najvažnijih začina u talijanskoj i grčkoj kuhinji, ali šireči se postao je jedan od nezamjenjivih začina u našim domačinstvima u pripremi za pizze i prelive za špagete.

Origano se dodaje se soseve od paradajza (rajčice), tikvice, patliđana, kod jela od krumpira, morskih plodova, te mahunarki, kod pripreme lazanja.
Sviježi origano se koristi za salate. Ali isto tako koristimo ga za mesa na roštilju, perad i divljač.

Medicinsko značenje origana


Origano izvrsno djeluje protiv upala dišnih puteva, glavobolja, prehlade, ali isto tako pospješuje varenje, smiruje želučane tegobe te pospješuje apetit.


Ostali začini

 


Prosječna ocjena recepta: 4.6 - od 2265 glasova