Ružmarin

Ružmarin

Podrijetlo i karakteristike ružmarina


Ružmarin, raste na čitavom priobalnom području Mediterana, od Portugala do Male Azije i Crnom moru.
Često se uzgaja po vrtovima i cvjetnim loncima, ali je vrlo osjetljiv na mraz, pa ga u sjevernim krajevima treba štititi od hladnoće.
Ružmarin je rasprostranjen je po sunčanim i kamenitim krajevima hrvatskog obalnog područja i otoka, zapravo nema vrta na moru gdje ga nema.
Ružmarin (lat. Rosmarinus Officinalis) ili rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, čije ime potječe od latinskog ros marinus, odnosno "morska rosa".
Grmolika trajna biljka mirisnih zimzelenih listića sa sitnim svijetloplavim cvjetićima. Listovi ili bolje rečeno iglice ružmarina su naspramni, sjedeći, čvrsti, kožasti, vrlo uski i dugački 2-3 cm.
Gornja strana listova ružmarina je tamnozelena, a donja je sivobijele boje.
Između ogranaka, razvijaju se pršljenasto na maloj peteljci maleni ljubičastoplavi cvjetovi.
Miris cvjetova ružmarina i cvjetnih vrhova grančica je jak i nalik na kamfor, dok je okus ljut, pomalo gorak i aromatičan. Cvjeta od ožujka do svibnja, a katkada u rujnu cvate i po drugi puta.
U cvjetovima, listovima i grančicama sadrži eterična ulja, čija kvaliteta ovisi o klimi i o sunčanim i zaštićenim položajima.

Ružmarin kao začin u kuhinji


U kuhinji kao začin se upotrebljavaju se cvjetovi ružmarina (lat. Flores rosmarini), izdanci u cvatu (lt. Herba Rosmarini), a najčešće se sabiru listovi (Folia Rosmarini).
Listovi se sabiru ljeti, režu se grane i stave sušiti. Destilacijom listova ili grančica dobiva se ružmarinovo ulje (lat. Oleum Rosmarini).
Cvjetovi i biljka u cvatu sabiru se u travnju i svibnju i suše u hladu. Uz eterično ulje, ružmarin sadrži smolu, tanin, gorke tvari i male količine saponina.
Ružmarin se puno koristi u južnoeuropskoj, poglavito mediteranskoj kuhinji premda njegov žestok okus po kamforu nekima ne odgovara. Ako se štedljivo koristi, izvrstan je začin za juhe, pirjano povrće, meso, sve vrste pečenja i mekih sireva, nezaobilazan kod riba. Najbolje je u jelo staviti stručak, koji se kada jelo poprimi odgovarajuću aromu, izvadi. Listići ružmarina se mogu odvojiti i sitno nasjeckati te dodati u zgotovljeno jelo.
Probajte meso za ražnjiće nataknuti na grančicu ružmarina, sa koje ste prethodno odstranili listiće, jedinstvena aroma.


Ostali začini


TAG: ružmarin • začin • juhe • riba • peka • sir • mediteranska kuhinja
Prosječna ocjena recepta: 4.4 - od 1291 glasova