Curry, kari

Opčenito o curry - a


Uvriježilo se mišljenje da je curry začin, istina je da je curry smjesa više različitih začina, znaći curry je začinska mješavina.
Curry ili hr. kari je nastao iz ariveppilai na tamilskom (narod sa juga Indije) naziv za varivo ili složenac od povrća.
Juhe i sosevi u Indiji se začinjau između ostalog i sa listovima Carry drveta (koje opet zahvaljuje naziv tome šta njegovi listovi imaju okus po curry-u) lat. Murraya koenigi.
Britancima, kolonijalnim vladarima Indije u 19st. kojima je to jako pasalo, a pošto sama biljka ne raste u engleskoj oni su jednostavno tako nazvali cjelu grupu začina (nakon dugog isprobavanja) koja je imala najsličniji okus lišću Curry drveta.
Od tada je omiljena praškasta mješavina začina zvana curry samo proizvod za izvoz i u tom obliku uopće ne postoji u originalnoj indijskoj kuhinji.
Riječ curry nalazimo i u jezicima cijelog pacifičko-azijatskog bazena.

Postoji mnogo vrsta curry začinskih mješavina: najpoznatije su indijski curry i tailandski curry.
curry

Indijski curry


U indiji rječ kuri je sinonim za bilo koje jelo od mesa, ribe ili jela od povrća u sosu, koje se jedu zajedno sa rižom ili kruhom (Chapati, Nan ili Puri).
Različite kombinacije začina za ta jela zovu se u Indiji Masala (Tandoori-Masala ili Garam Masala). Ovisno o regiji, mjestu pa čak i kučanstvu su skroz drugog sastava. Raspon okusa je od slatkog, preko pikantnog do extremno ljutog, pri tome su na jugu Indije curry ljuči nego u drugim djelovima zemlje.
Začini koji se upotrebljavaju za kari prvo se lagano poprže, da bi razvili punu aromu, a zatim se ručno usitnjavaju u avanu.
Najvažniji sastojci su korjen kurkume (kojem curry zahvaljuje svoju tamno žutu boju), papar, Chili, Kardamom, sjeme korijandera, đumbir (Ingwer), kumin, muškatni oraščić, cimet, piment, klinčić, Bockshorklee sjeme, Macis (sjeme drveta muškatnog oraščića), zvjezdasti anis, makovo sjeme, lovorov list, kormorač.

Tailandski Curry


Svjetski su poznata i jela tajlandske kuhinje, iz grupe Gaeng koja se isto nazivaju curry.
To su jela sa puno tekućine, možemo ih skoro nazvati i juhama, npr. Kaeng Dschuet („Blaga juha“), Kaeng Phet („Ljuta juha“, začinjena sa puno crvenog Chilly-a) na zapadu poznata i kao „Crveni curry“. Na tailandu je curry prašak također poznat, ali u obliku jedne paste.
Sastojci te paste su: friške Chilly papričice, limunova trava, bjeli luk, lišće kaffernlimete, korijander, tamarinde (mahunasta, biljka slična grahu zvana još i indijska datulja), galagant (više biljaka iz porodice Ingvera) i paste od kozica (strašno smrdi sama, ali u mixu sa ostalim začinima daje čisto drugu aromu).
Sve skupa se gnječi u slika mužaru toliko dugo dok ne nastane jedna gusta homogena masa. Da bi smanjili ljutinu umješava se obično kokosovo mljeko.
U Europi (posebno u Njemačkoj i to u sjevernom djelu, Berlin, Dortmund, Koeln..) se osim kao sastojak u nebrojenim jelima curry začinska mješavina nalazi kao dodatak paradajz sosu kojim se preljevaju pečene kobasice, tzv. Currywurst.
Strašno, probao sam nekoliko različitih varijanti, ne paše nikao sa kobasicom, za moj pojam.


Ostale začinske mješavine


Prosječna ocjena recepta: 4.2 - od 354 glasova