Francuske začinske mješavine

Fine trave, francuska začinska mješavina - fines herbes

Fine trave (fines herbes)


Fine trave (fines herbes) je francuska mješavina začina koja se sprema od jednakih dijelova sjeckanog peršuna, estragona, krabuljice i luka vlasca
Fine trave začin se sprema od sviježih začina i koristi se kao dodatak juhama, umacima, omletima. Kao dodatak sviježem siru ili dodatak dresingu za ljetne salate.
 

Bouquet garni (začinski buket)


Bouquet garni (začinski buket) se radi u više kombinacija u ovisnosti o jelu za koje se sprema.
Na slici se nalazi osnovna verzija začinskog buketa koji se sastoji iz friških začina i to jednog stručka stabljike peršuna, jednog stručka timijana i jednog lovorovog lista.
Začinski buket za jela od janjetine sadrži bosiljak, lišće celera, krasuljicu, dinjicu ili krvaru, estragon, ružmarin, i čubar.
Začinski buket za jela od svinjetine sadrži kadulju, timijan, mažuran.
Začinski buket za jela od peradi sadrži celer list, peršun, timijan, mažuran, estragon i lovor.
Mogli bi čak reći da je dobro poznati grincajg jedna vrsta začinskog buketa
Buket garni se dodaje na početku i vadi se nakon što je jelo gotovo. Zato nemojte mješati lišće i stabljike začina u istom buketu.
Začinski buket - Bouquet garni
Provansanske trave, začin iz provanse - herbes de Provence

Provansalske trave (herbes de Provence)


Pravi začin iz provanse, provansalske trave (herbes de Provence) se sastoji iz: majčine dušice (timijana), ružmarina, origana, mažurana te bresina, čubar, krški vrisak . Čubar izbjegavam jer mi je pre dominantn i svojim blago paprenim okusom mi ne paše u tu mješavinu.
Rijeđe ili u manjim količinama mješaju se i: anis, bosiljak, komorač, estragon, krabuljica (slična peršunu), lavanda, ljekoviti ljupčac (selen), origano, kadulja, klekove bobice.
Udio pojedinh začina varira od proizvođača do proizvođača.
Svoje porjeklo, kojem zahvaljuje i ime ova francuska začinska mješavina ima u južnoj Francuskoj gdje ove biljke divlje rastu.
Biljke koje se upotrebljavaju u ovoj francuskoj začinskoj mješavini su sušene i sitno sjeckane ili mljevene u prah. Jelu se dodaju na početku kuhanja jer se moraju duže kuhati da bi razvile punu aromu. Osim kao začin u jelima koristi se i za oplemenjivanje octa, ulja.
Kod roštiljanja se začin dodaje tek na kraju da ne bi izgorio.

Prosječna ocjena recepta: 4.6 - od 2453 glasova