ZimnicaUkiseljeno povrće


Sve šta trebate za zimnicu je sviježe povrće, prikladne staklenke, sa poklopcima na navoj, ocat, šećer možda ulja i začine.
Pa još jedno popodne da sve to pripremite, nije teško.
Ne kiselite sami povrće jer da bi povrće stajalo morate ga konzervirati, a to je kemija i zato ne želite pripremati vlastitu zimnicu?
Ima i potpuno prirodnih načina čuvanja zimnice na duži rok, recimo pasterizacija.

Povrće za zimnicu


Povrće za zimnicu mora biti najboje kvalitete, bez nagnječenih ili trulih mjesta. Takva mjesta možete slobodno izrezati i ostatak koristiti, jer ocat konzervira sve.
Povrće mora biti čisto i suho.
Neko povrće za kiseljenje, recimo feferoni ili paprike bolje je kratko blanširati jer tako omekane i ne gube boju ili aromu. Ovo posebno važi za feferone, jer inače zbog svoje dužine ne pašu u ni jednu staklenku..

Na šta treba pripaziti kod spremanja zimnice


Važno je da povrće za zimnicu stavljate uvijek u psolutno čiste staklenke (iskuhajte ih) i zatvarate poklopcima koji ne propuštaju zrak.
Staklenke punite zimnicom samo do 2-3cm ispod vrha, te povrće na vrhu pritisnite štapičima ili posebnim plastičnim krugovima, koji služe baš za tu svrhu i ima ih za kupiti u sezoni spravljanja zimnice u svakom dučanu. Ovo je bitno buduči da se ukiseljeno povrće skupi, te ako nije zaglavljeno ispliva iznad octa i pokvari cijelu staklenku.
Povrće za kiseljenje stavljajte tako u staklenke, da ima čim manje slobodnog mjesta između njega.

Ocat punite uvijek barem 2cm iznad ruba ukiseljenog povrća, buduči da povrće kiseljenjem povlači tekučinu u sebe. Spremite sami ocat za zimnicu.
Ako nemate veliku familiju, koristite za zimnicu rađe male staklenke 0,7-1l jer tako otvorene staklenke sa zimnicom neće dugo stajati.
Jednom otvorenu staklenku držite u hladnjaku.
Ukiseljeno povrće uvijek vadite samo sa čistim jedačim priborom, jer ako ima i malo nečistoče (ne mora biti ništa drugo nego ostatak vašeg prošlog zalogaja) staklenka se zamuti i domaća zimnica je u najkračem roku nejestiva.
Prosječna ocjena kategorije: 4.5 - od 750 glasova