Cikla salata | Cikla zimnica

Ciklu spremamo kuhanu kao cikla salatu ili je spremamo kao cikla zimnicu u staklenke pa pasteriziramo.
Ocat za ciku salatu, zimnicu
Ocat za ciklu salatu ili zimnicu

• 0,5 l običnog alkoholnog octa 2,5 -3%
• 0,5 l svijetlog balsamiko octa 2,5-3%
• 200 g crvenog luka
• 30 g soli
• 70 g šečera
• 2,5 kg cikle
Ciklu za salatu ili zimnicu operite i samo prikratite lišće na cca. 1 cm od gomolja.
Korjen ostavite, u protivnom će nam cikla u kuhanju "iskrvariti", odnosno ispustiti sve sokove.
Sviježa cikla
Ciklu kuhajte u dobro posoljenoj vodi (50 g soli/l vode). Pazite da su svi gomolji podjednake velićine. Tankom čačkalicom piknite ciklu nakon 35-40 minuta i provjerite da li je možete probiti. Cikla je kuhana, za razliku od krumpira, tada kada je možete probiti, ali ipak ne ispada sa čačkalice. Ciklu pri kuhanji pikajte što rijeđe.
Ocat za ciklu salatu, zimnicu
Kuhanu ciklu odmah stavite u hladnu vodu. Time zaustavljate proces kuhanja i cikla će se lakše guliti.
Ako radite ciklu kao zimnicu (i ne samo zimnicu, nego se ne isplati kuhati ciklu samo za jedan obrok) pripremite ocat za ciklu tako da nasječeni, očišćeni i na deblje kolutove narezani luk, zajedno sa običnim i balasamiko octom, te soli i šečerom prokuhajte 20-tak minuta. Dobiveni ocat ostavite da se ohladi, dok u njega možete staviti prst, pa ga procijedite. Ovakav ocat je dobar i za druge salate, pa neće biti problem ako ga napravite previše.
Ohlađenu ciklu naribajte ili narežite po želji na ploškice ili kockice. Ja je režem na ploške debljine 3-4 mm. Stavite je do ruba u oprane staklenke tako da bude što manje zraka između, te prtisnite pritiskačima. Zalijte mlakim octom za ciklu do ruba staklenke.
Pričekajte sat vremena da se ocat slegne te dolijte do vrha ako ga fali. Staklenke zatvorite pa ih pasterizirajte 15-20 minuta.
Radite li ciklu salatu za odmah, možete je začiniti istim octom i sa malo ulja ili po želji. Svakako ciklu prije konzumacije dobro ohladite, najbolje je pripremite i začinite dan ranije.
[Savijet] Postoje i varijacije na temu cikle za zimnicu ili salatu. Cikla se slaže dobro sa lukom ili hrenom.
Svakako probajte kombinaciju tako da u flašice (ili u salatu od cikle) između redova stavite kolute luka, ili umjesto luka na 1 flašicu od 700 ml dodati 1 MŽ ribanog hrena.
[/Savijet]
Cikla na salatu, cikla zimnica


Zimnica


TAG: cikla • salata • zimnica
Prosječna ocjena recepta: 4.8 - od 173 glasova