Drvo, ugljen i briket

Kada smo nabavili dobar roštilj i pripadajuću mu rešetku možemo se baciti u kvalitetnu potpalu.
Važan čimbenik u pripremi kvalitetnog žara ili vatre, je svakako vrsta materijala kojeg koristimo za gorenje i pripalu.

Vatru ili žar za roštilj, peku, ražanj, kotlovinu, kotlić dobijamo iz; ugljena (ćumura), drveta, drvenoh briketa.
Ugljen (ćumur)
Drveni briket
Drvo
U daljnjem tekstu pozabavit ću se karakteristikama materijala za gorenje, dakle ugljena, drva, briketa kao i dati par savijeta na koje treba obratiti pažnju pri njihovom korištenju i kupovini.
Kako sa njima priparviti dobru vatru ili žar opisao sam u posebnom tekstu ovdje.

Karakteristike drvenog ugljena i briketa

Drveni ugljen dobiva se paljenjem drveta bez prisustva kisika i ima prednost da se brzo zapali, ali i manu da jednako tako brzo gubi temperaturu i izgori. Koristi se za kratko pečenje manjih i tanjih komada mesa, a posebno je pogodan za pečenje ribe.
Drveni briketi se dobijaju mljevenjem drvenog ugljena u koji se umješava vezivo, obično kukuruzni i škrob od krumpira. Sve skupa se moći te tako mokro preša u forme te se potom suši.
Karakterisike briketa su da se teže palii sporije gore, ali zato daje jaču i ujednačeniju vatru, a time i temperaturu.
Brikete ponekad možete naći osim u klasičnom obliku pločica i kao šupljikave cigle i slično. Zaboravite to, imao sam prilike probati i to, katastrofa nikako da se razgori a kad se razgori ne drži temperaturu i sekundi se smrvi.
Kombinacija briketa i drvenog ugljena u umjeru 2:1 za drveni ugljen daje po meni najbolji žar.

U novije vrijeme se pojavio ugljen od kokosovih ljuski, po meni najbolji ugljen, nažalost prilično je teško doći do njega i skup je. Odlikuje ga gorenje skoro bez dima te postiže temperaturu duplo veću nego drveni briket.
Posebno važno u očuvanju okoliša je činjenica da se proizvodi od prirodnog odpada (ljuski kokosovog oraha) i za taj ugljen nije potrebno rušiti šume.

Briket i ugljen koriste se za roštilj, peku (kao dodataka drvetu) za pećenje mesa, povrća i ribe.

Na šta obratiti pažnju kod kupovine ugljena ili briketa

Na tržištu postoji bezbroj proizvođaća i pakiranja. Prema tome gdje kupujete naći će te druge marke. Bez probanja teško će te odrediti njihovu kvalitetu. Viša cijena nije vjerodostojan kriterij da je ugljen dobar i kvalitetan.
Pri kupovini ugljena za roštilj obratite pažnju na to da trgovina prodaje puno ugljena, da vreće nisu pre više nabacane jedna na drugu (tada se sav ugljen izlomi). Dignete vreću pipnite da li i na dnu vreće osješate veće komade ili je sve mekano (znaći sama ugljena prašina i sitni komadi). Pripazite da vreće nisu vlažne. Rok trajanja ne igra neku ulogu, jedino ako je ugljen stariji od 2 godine moguće je da je toliko presušen i izlomlen da nije pogodan za roštiljanje (pre brzo gori).
Dobar drveni ugljen ili briketi razvijaju minimalno dim (svaki ugljen ili briket u fazi razgaranja dimi) u fazi kada se pretvore u žar. Također se ne smiju pri gorenju osjećati nikakvi napadni, neprirodni mirisi (smole, ljepila i slično).

Drvo za roštilj, ražanj, peku

Najbolje drvo za  žar je svakako bukovina i grab.
Drvo ne smije biti pre suho i ako je moguće bez kvrga, budući da one usporavaju gorenje te takvo drvo ne gori ravnomjerno.
Ostale vrste drva manaje su pogodne, ali se mogu koristiti. Drvo koje nikako nemojte koristiti za roštilj su četinari (bor, jela) te maslina.
Često ljudi uzmu osušeno maslinovo drvo i dožive šok. Maslinovo drvo je toliko kalorično i gori tolikom žestinom da često rastopi rešetku ili sam roštilj, a najgore je da kod peke može puknuti zvono ako je od gusa ili keramike.

Kod pripreme drva za žeravicu obratie pažnju da pripremite tri velićine drva; za potpalu najsitnija drva (mogu se uzeti i grane od obrezanih voćki, loze), zatim veći komadi kao drvo koje će služiti da se napravi dobar žar i na kraju najveći komadi (može i manje cjepanice i pogotovo kod peke cjeli manji panjevi) koji će taj žar održavati. Eventualno za potpalu možete uzeti drvo četinara (u minimalnim količinama), budući da zbog smole dobro i brzo gori.
Drvo se koristi samo ili u kombinaciji sa drvenim ugljenom i / ili briketom za roštilj, peku, a nezamjenjivo je za ražanj i kotlić.
Kada smo nabavili ugljen, briket ili drvo pozabavimo se pripremom kvalitetne vatre ili žara. Kako? Opisao sam u posebnom tekstu ovdje.
4.3 306