Povrće

 

 

 

Današnja kuhinja je nezamisliva bez povrća. Nije uvijek bilo tako, nekada davno su se ljudi hranili više povrćem nego mesom jer je meso bilo jako skupo. Kasnije se jelo više mesa nego povrća jer je meso na stolu značilo da je onaj ko ga jede imućan.

 

U današnje vrijeme jedemo opet puno povrća, jer se pokazalo da je jako zdravo bogato vitaminima, mineralnim solima i ostalim hranjivim tvarima te je povrće najbolja dijeta.

 

 

Ne smijemo zanemariti činjenicu da je tehnologija proizvodnje znatno uznapredovala. Sušenje i posebno šok smrzavanje, kao i kraći putevi prerade i transporta, doprinjeli su da više praktički nema "sezonskog povrća". Kratko ću se osvrnuti na smrznuto povrće, mnogi ga izbjegavaju jer imaju u glavi kako je bilo nekad, mljackavo, bez boje i bezokusno povrće nakon otapanja. Danas modernim načinom smrzavanja (tzv.šok smrzavanjem) postižemo da povrće koje je ubrano nakon 12-24 sata bude smrznuto velikom brzinon (u tzv. šokerima), tako da boja, vitamini i sve najbolje ostane u njemu.
Zamislite koliko dana na placu stoji povrće, a da ne spominjemo supermarkete. Još gora stvar je sa povrćem koje ne raste u regiji.
Od berbe pa do prodaje na tržnici često prođe u najboljem slučaju 24 sata, ali obično je to 36-48 sati. U supermarketima je slično.
Puno duže prođe dok u prodaju dođe povrće koje ne raste u regiji. Povrće se bere dok još nije 100% zrelo i specijalnim postupcima "natjera" da dozreli. Usporedimo to, sa smrznutim max. 1 dan strarim povrćem, koje je smrznuto u tzv. šokerima.
Prosječna ocjena kategorije: 4.7 - od 417 glasova