Pizza

 

O pizzi kao prehrambenom artiklu

Pizza ili po naški pica je tanko pečeno tijesto, sa koricom sličnoj kruhu, na kojem se stavljaju razni dodaci, kao prvo pasirana rajčica ili umak od rajčice.
Zatim se slažu razne salame, kobasice. Također se na pizzu stavlja razno povrće kao i gljive. Sve završava sa ribanim ili mrvljenim sirom. Na kraju ili sredini pečenja se na pizzu može staviti i sviježe jaje. Pizza kad je pečena posipa se začinima.

 

Povijest pizze

 

Pizza je navodno porijeklom iz Italije iz pokrajine Campagna u blizini Napulja, premda sam sklon vjerovati da je Kineskog ili daleko istočnog porijekla i da je sa Markom Polom stigla u Italiju te da su si je talijani prisvojili kao i tjesteninu. Povijesne knjige kažu da su još stari Etruščani pekli jedno tijesto pokraj kamenja u vatri, te na njega poslje slagali različite priloge (sve osim rajčice jer je ona u Europi do sredine 16st. bila nepoznata).
Iz tog jela se razvilo par stoljeća poslje jelo koje danas poznamo pod imenom Focaccia (debelo tjesto premazano maslinovim uljem i po njemu prosipani prilozi, zapečeno u krušnoj peći).
U stoljećima poslje stari Grci odlaze korak dalje i pripremaju tanko tijesto slično etruščanima, samo sa razlikom da ga već prije pečenja posipaju sa prilozima.
Na kraju stari rimljani su jednostavno od Grka preuzeli već gotovu pra-pra pizzu.
 
 
Tako je pizza godinama bila nepromjenjena, sve do dolaska rajčice u Europu, točnije Italiju.
U prvo vrijeme je rajčica smatrana otrovnom, te je bila izbjegavana. Ubrzo je rajčica postala često uzgajana povrtna biljka te su siromasi došli na ideju, pošto sirotinju niko ne pita za zdravlje, stavljati ju na pizzu koja je bila tako i tako jelo siromašnih.
Tako je rođena pizza koju danas poznajemo.

Prva pizzeria je otvorena 1830. u Napulju, od kuda su je i talijanski emigranti odnjeli preko "Bare" u ameriku.
U Americi se zbog nedostataka priloga kao mozzarela ili začina kao origano razvila jedna linija pizza u tzv. talijanskom stilu.
Odlikovalo ju je priprema u tavi, za raliku od originala koji se pekao u krušnoj peći, te je bila posipana sa, za ameriku tipičn,o masnim i teškim prilozima (suhom slaninom - špekom npr.) jer je jedino tako imala prođu kod "zahtjevnog" američkog gurmana. Masno i veliko...
 
1948. se pojavljuje prvo gotovo tijesto za pizzu, te se pizza u Americi do kraja 80-tih godina 20. stoljeća stala rame uz rame drugim "fantastičnim" američkim fast-htjeli-bi-da -je-food proizvodima.
1957. je na tržište izbačena prva duboko smrznuta pizza.

Danas je ponuda pizza i njihovih varijacija tolika da par strana ne bi bile dovoljne ih opisati, praktički sve šta jedemo možemo staviti i na tijesto namazano rajčicom, našu pizzu.
Prosječna ocjena kategorije: 4.6 - od 339 glasova