Izrada pušnice, dimnice za dimljenje mesa

Gradnja drvene pušnice nije zahtjevan posao ako ste spretni sa alatom ili ako imate poznanike koji su vješti u obradi drveta i metala.
Kod gradnje drvene pušnice sam fotografirao najbitnije korake kako bih vam olakšao planiranje i samogradnju. Pogledajte na osnovu sljedećih slike gradnje moje pušnice  sam tijek izgradnje drvene pušnice.
Mene je dugo godina mučilo kako da dimim meso, a da svaki puta ne tražim kome da ga nosim. Ja živim u velikom gradu i nemam baš nikoga tko bi mi posušio meso. Zato sam se prije par godina počeo na internetu raspitivati ima li tu kakvih mogućnosti samogradnje pušnice. Nakon dužih priprema krenuo sam u posao samogradnje drvene pušnice za meso koju sam detaljnio objasnio ovom tekstu.
Pogledajte edukativni video sa moga Youtube kanala.
 
 
Na moje veliko veselje na internetu sam otkrio veliku zajednicu koja se u slobodno vrijeme bavi sušenjem mesa i gradnjom pušnica. Nakon godine dana studiranja raznih slika i čitanja priloga po raznim forumima odlučio sam se zajedno sa frendom napraviti vlastitu pušnicu.
U suprotnome sa ustaljenim vjerovanjem da pušnica mora biti zidana od cigle te da iz nje dimi kao iz tvorničkog dimnjaka, našao sam bezbroj promjera o gradnji pušnice od drveta. Cijela skandoinavija dimi meso u pušnicama od drva.
Prije nego počnem sa samim uputstvom i savjetima za izgradnju pušnice da vam dam par osnovnih smjernica po kojima se ravnajte pri gradnji drvene, ali i zidane pušnice.
Da bi pušnica funkcionirala moramo se poslužiti fizikalnim zakonom koji kaže da se topli zrak (dim) diže.
Znaći pri konstrukciji pušnice moramo obratiti pažnju da u pušnici bude dovoljno prostora da se kao prvo dim može razviti i potom opet dovoljno prostora da se dim može dignuti.
Ako bolje razmislite, to nije problem, dim se uvijek diže. Istina, ali samo ako je vani toplo. Šta u zimi kada je vani hladno?
Znaći moramo razmisliti i o tome da našu pušnicu dobro izoliramo jer dobrom izolacijom postižemo da nam se dim dobro diže i ne manje važno da kontakt između vanjskog hladnog zraka i unutarnjeg toplog zraka bude sveden na minimum.
Drvena pušnica, dimnica
Ako postoji kontakt između hladnog i toplog zraka na stjenkama pušnice dolazi do kondenzacije unutar pušnice šta je smrt za meso u dimu.
Nažalost kondenzacija se ne može izbjeći, pa kondenziranu tekućinu ga treba odvesti dalje od mesa.
Na slici se nalazi ulaz dimnjaka u pušnicu, po kojem se spušta kondezirana tekućina (kondenzirani dim).
Tu tekućinu smo uhvatili u tanjur koji se nalazi desetak cm. ispod dimnjka i na toj udaljenosti ne smeta dimu koji odlazi u dimnjak.
Kondenzat kod dimljenja mesa
Da bi se cirkulacija dima u pušnici mogla regulirati potrebno je napraviti na dnu pušnice mjesto za ulaz zraka i na vrhu dimnjak kroz koji izlazi dim.
Na obje strane moramo ugraditi kontrolu regulacije zraka, odnosno dima (zvuči komplicirano, ali je vrlo jednostavno riješiti).
Regulacija količine dima na pušnici
U svakom slučaju unutrašnjost pušnice mora biti napravljena od drveta (bez lakova, premaza ili slično).
mi smo koristili lamperiju.
Sve daske moraju biti spojene drvenim klinovima ili rosfraj vijcima.
Materijal za pušnicu
Vrata pušnice moraju biti sa unutrašnje strane izolirana i napravljena od istog materijala kao i unutrašnjost same pušnice.
Kao dihtung između vrata i same pušnice uzeli smo konopac kojeg smo pričvrstili klamericom.
Na taj način možemo ga lagano zamjeniti kad više ne dihta.
Vrata i dichtung za vrata na pušnici
Bitno je uzeti u obzir i sljedeće, da u hladnim noćima samo tinjaje piljevine u dobro izoliranoj pušnici nije dovoljno da zagrije dim na potrebnih 15-18 stupnjeva.
Znaći trebamo dodatno grijanje, za to ćemo upotrijebiti obične žarulje.
Mi smo u našu pušnicu sa 8 cm debelim stjenkama između kojih se nalazi 5 cm izolacije (staklena vuna je jeftinija i bolje se obrađuje nego stiropor) ugradili 60 i 100W žarulje.
Dodatni efekt je da imate uvijek dovoljno svijetla.
Grijanje pušnice žaruljama
Na kraju ipak najvažnija stvar, oko čega se i sve vrti je naravno proizvodnja dima, tj. o načinu na koji ćemo proizvoditi dim za dimljenj mesa.
U pušnici ne smije biti otvorene vatre, znači dim ćemo dobiti tinjanjem bukove piljevine.
Da bi piljevina ravnomjerno tinjala moramo u posudu u kojoj se nalazi piljevina dovesti dovoljno zraka, nije problem, posuda mora imati dovoljno otvora za zrak.
Kao materijal za posudu za piljevinu uzet ćemo rosfraj sa rupicama. (Debljina inox lima je 1 mm, a rupice promjera 3mm. Razmak između centra dvije susjedne rupice je 5 mm, to je standardni inox lim. Veličina posude; 250-300x400 mm, širina i visina traka 60 mm, širina pregrada 10mm).
Žičano ložište za tinjanje piljevine
Vi ne morate uzimati točno materijale ili raditi točnog oblika koje sam ja koristio za našu drvenu pušnicu. Pogledajte slike gradnje naše pušnice.
Meni je bitno da shvatite princip i uz malo znanja u obradi drva moći će te sami izgraditi svoju drvenu pušnicu.
Dakle krenimo sa projektom izrade drvene pušnice.

Definirajte svoje potrebe tj. količnu mesa koje želite sušiti. U našu stane u jednoj rundi 25 kila kobasica u tri reda po tri štapa u redu.
Najbolje vam je uzeti jednu kartonsku kutiju i u njoj staviti štapove te na njih objesiti na konac listove A4 papira. Tako će te dobiti okvirno velićinu unutrašnjosti pušnice.
Uzmite u obzir da između komada mesa u sušenju mora ostati slobodnog prostora da bi dim mogao nesmetano cirkulirati.
Sada svoje potrebe pomnožite sa 3 (jer će sigurno biti više mesa nego ste planirali, a i ne zaboravite na prijatelje).

Pušnicu smo podjelili u dva djela, doljnji koji zauzima 20% cjelokupne visine i u kojem se nalazi prostor za žićanu posudu u kojoj tinja piljevina, a ostatak je dio u kojem dimi meso.
Između ta dva djela se nalazi drvena pregrada sa rupom koja je velićine posude u kojoj tinja piljevina. Ta pregrada sprećava u velikoj mjeri da ono malo safta koje izađe iz mesa pri dimljenju pada direktno u piljevinu, te je ponekad može čak i ugasiti.
Pregradu možete prekriti alu folijom, pazite da ne zatvorite rupu, te foliju kada se zaprlja jednostavno zamjenite.

Za vanjsku stranu pušnice izbor materijala prepuštam vam na maštu, unutrašnjost neka bude od drveta najbolje lamperija (brodski pod).
Između vanjskog i unutrašnjeg dijela dimnice dolazi min. 5 cm debela izolacija od staklene vune.
Dno i vrh dimnice napravite od blažujke (smeđa daska koja se koristi za šalunge).
Krov napravite od daski koje ćete prekriti ter papirom ili sa gredama i crijepom ili lesonit pločama.
Naravno ako se pušnica nalazi na mjestu gdje nema kiše i snjega tada ne morate raditi krov.
Pušnicu smo gradili tako da smo napravili okvir od greda 5x5 cm na koje smo sa unutrašnje 3 strane nabili brodski pod.
Između okvira smo stavili staklenu vunu i sve iz vana opet zatvorili brodskim podom.

Vrata za pušnicu smo napravili iz dva djela i izolirali na isti naćin kao i tjelo pušnice.
Doljnja vrata, ona koja zatvaraju ložište pušnice, imaju otvor na sebi koi smo prekrili sa klapnom koju možemo micati i tako povećati ili smanjiti otvor, a time i kolićinu zraka koja se kroz taj otvor uvlaći u pušnicu. Taj otvor je bitan za dobar "zug" u pušnici. Ne zaboraviti u taj otvor staviti žićanu mrežu, samo zato da vam se u toplu pušnicu nebi uvukli neželjeni stanari. Mrežu možete razapeti i sa unutrašnje strane rupe, ali onda se može dogoditi da se životinjice zavuku u izolaciju između dvje stjenke na vratima.

Dimnicu smo podigli malo od zemlje (par cm), a u doljnji dio gdje se nalazi ložište stavili smo betonsku ploću te time cjeloj dimnici povećali stabilnost.

Unutar pušnice na obje strane imamo drvene nosaće za štapove na kojima visi meso koje se dimi.
Nosaće najbolje napravite tako da u u dasku zabušite rupe koje imaju malo veći promjer od štapova na koje će te objesiti meso za dimljenje. Zatim te daske prepilite na pola i dobijete nosać za obje strane.

Proveli smo i strujnu instalaciju te na dnu, 20 cm. iznad pregrade u pušnici, na obje strane postavili žarulje (60 i 100W), obavezno u keramićkim grlima. Svaka žarulja se da posebno iskljućiti prekidaćem koji se nalazi na vanjskoj strani pušnice. Na taj naćin grijemo pušnicu u vrijeme kada je vani ispod 5°C. Isprobali smo, vani je bilo -19°C i pri dimljnju smo iz nutra imali 15-16°C.
Dimnjak za pušnicu je posebna prića. Kada bi ponovno pravili dimnicu dimnjak bi, potpuno nekonvencionalno, stavili sa strane a ne na vrh. Razlog je da se dim pri dizanju u dimnjaku naglo hladi (zbog utjecaja vanjskog hladnog zraka) te kondenzira i ta kondenzirana tekućina (koja je inaće vrsta lužine) pada po mesu, ako direkt ispod dimnjaka ne stavimo posudu za prihvat te tekućine. Tako smo i mi napravili.
Bolje bi bilo da smo dimnjak stavli sa strane, i sa jednim koljenom ga onda ispravili. Točno u tom koljenu se napravi mala rupica i tu curi kondezat van i ne dolazi u doticaj sa dimljenim mesom. Testirali smo, dim se i pored činjenice da se dimnjak nalazi sa strane diže bez problema.
U dimnjaku je bitno postaviti klapnu, tako da možete regulirati kolićnu dima koji se ispušta van, ili bolje rečeno gustoću dima koji ostaje u pušnici.
Prvih sat dva dimljenaja se klapna skoro skroz zatvori, da bi se u pušnici napravio dobar gusti dim.
Dimnjak na pušnici
[Op. a] Budući da se radi o hobi projektu ne postoje gotove mjere, zbog toga u galeriji imate izradu pušnice u svim etapama.
Za više pitanja oko mjera i materijala; pišite.
Za hard core majstore; u pušnicu se može pretvoriti i stari frižider, zašto ne; dobro je izoliran :-)

Na kraju velika zahvala Igoru (koji je radio čak i više nego ja) i njegovom ocu za pomoć u projektu.
[/Op. a]
 

Izrada drvene pušnice, dimnice u slikama

 

 • 002-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 003-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 004-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 005-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 006-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 007-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 008-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 009-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 010-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 011-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 012-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 013-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 014-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 015-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 016-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 017-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 018-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 019-galerija-dimnica-korpus-unutarnja-strana.jpg
 • 020-galerija-dimnica-vrata.jpg
 • 021-galerija-dimnica-vrata.jpg
 • 022-galerija-dimnica-vrata.jpg
 • 023-galerija-dimnica-vrata.jpg
 • 024-galerija-dimnica-vrata.jpg
 • 025-galerija-dimnica-vrata.jpg
 • 026-galerija-dimnica-vrata.jpg
 • 027-galerija-dimnica-loziste.jpg
 • 028-galerija-dimnica-loziste.jpg
 • 029-galerija-dimnica-loziste.jpg
 • 030-galerija-dimnica-loziste.jpg
 • 031-galerija-dimnica-loziste.jpg
 • 032-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 033-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 034-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 035-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 036-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 037-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 038-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 039-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 040-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 041-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 042-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 043-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 044-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 045-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 046-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 047-galerija-dimnica-krov-dimnjak.jpg
 • 048-galerija-dimnica-pusnica.jpg
 • 049-galerija-dimnica-pusnica.jpg
4.5 114