Pite, savijače, štrudle, gibaniceRazlika između pita, savijača, štrudli i gibanica je u načinu preipreme tijesta, te samom pečenju.
Tijesto može biti sviježe ili se reže u ploče (kore) te lagano prosuši pa se zarola i može se čuvati u hladnjaku par dana, a moguće ga je smrznuti na dulji rok.
Pita
Pita je kolač od vučenog, sviježeg, bezkvasnog tijesta koje se puni različitim nadjevima. Pite se motaju se u tanku rolu te se vijugavo ili u koncentričnim krugovima polaže u posudu za pečenje.

Savijača
Savijača se radi od istog tijesta kao i pita, samo se tijesto za savijaču najprije reže u ploće, te se samo malo prosuši (nesmije biti hrskavo ili presuho). Tijesto za savijaču se prije uporabe malo pošprica vodom, te se na jednu ploću tijesta posloži nadjev, te se sve zarola i stavi u posudu za pečenje. Rola sa nadjevom je deblja nego rola kod pite.

Štrudla
Štrudla se također radi od istog tijesta i na isti način kao savijača, razlika je u tome da se kod štrudle iz zarolane role sa nadjevom režu komadi koji se onda svaki posebno stavlja u posudu za pečenje.
Ovdje valja napomenuti da postoji i mogučnost da se tako narezani komadi štrudle mogu i kuhati i peći, to je slučaj sa štrudlom (štrukli) od sira.

Gibanica
Gibanica je kolač za kojeg se uzmu svježe kore vučenog tijesta (onog kojeg koristite za savijaće), pa se u nauljenu ili još bolje namaščenu posudu, protvan, prvo stavi jedan sloj tijesta i to tako da prekrije i stranice sve do gornjeg ruba.
Tijesto poškropite sa mineralnom vodom i poškropite sa malo ulja ili otopljene masti. Na to se stavi drugi sloj te se ponovi postupak sa vodom i masnoćom. Na treći sloj se stavi fila. Fila se prekrije sa dva "poškropljena" lista tijesta i ponovno se premaže filom. Ovo naslojavanje se ponavlja 3 - 4 puta ovisno o dubini protvana. Završna kora se prelije mješavinom vrhnja, mlijeka, jaja i soli.
Druga varijanta gibanice je da se na doljnja tri sloja tijesta izlije fila u koju se umoče "zgužvane" kore vučenog tijesta. Zato neki to nazivaju i - gužvara.
Nakon šta se sva fila sa zgužvanim tijestom stavila u protvan pokrije se sa 2-3 lista vučenog tijesta i zalije sa mješavinom vrhnja, mlijeka, jaja i soli.
I prva i druga varijanta se peku u zagrijanoj pećnici dog odozgora nije posmeđila.
Izvrsno je ako se umjesto ulja (treba ga izbjegavati!) ili masti upotrijebi putar i to posebno paše domaći putar!
Prosječna ocjena kategorije: 4.5 - od 662 glasova