Gljive

Tijelo gljive (lat. Fungi) se sastoji od spleta finih niti, tzv. micelija. Taj micelij prelazi i pod zemlju. Na tjelu se nalazi klobuk, "mesnati" dio gljive. Gljive nemaju lišća.
Oblik klobuka gljive može biti nadut, u obliku ljevka ili zvona. Gornja strana klobuka može biti pokrivena ljuskicama, pahuljicama ili iglicama, dok se dolnja strana klobuka sastoji od listića ili lamela. Stabljika može biti u obliku kosti, tanka sa ringom, ili tanka sa režnjom. Gljive preferiraju vlažne šume, ali i livade i polja.
Glavna sezona gljiva u prirodi je kasno ljeto i jesen. No danas se dosta gljiva uzgaja i umjetno npr. šampinjoni, lisiščarke, bukovače, shi take.

 

Gljive zbog svog visokog postotka vode u masi ne mogu dugo stajati, mogu se čuvati u hlanjaku najvise 2-3 dana i to u otvorenoj posudi, nikako u plastičnoj vrečici jer može pri konzumaciji tih gljiva doči do želučanih problema.
Duže ih možete čuvati, ako ih pripremate kao i drugo povrće, npr. blanširanjem pa smrzavanjem, tako gljive čuvaju aromu. Važno je napomenuti da se gljive pri ponovnoj uporabi ne odmrzavaju, nego se pripremaju u smrznutom stanju.
Suprotno uvriježenom mišljenju, jela od gljiva se mogu podgrijavati, ako su bila u hladnjaku.

Kod gljiva se konzumira i stabljika i klobuk, koji se ne mora guliti. Izbjegavajte pranje gljiva prije upotrebe, jer se one radi svoje spužvaste građe brzo napiju vode, umjesto toga gljive očetkajte od prljavštine.
Gljive se mogu peći, pržiti, kuhati, pripremati ih kao ragu, također ih možete konzumirati kuhane u salatama.
Jedino šampinjone i vrganje možete konzumirati sirove, ali u malim količinama, ostale obavezno prije jela termički obradite.

Par savijeta da bi bolje uživali u gljivama:
• Gljive dobro osušite kuhinjskim papirom
Osušene shi-take gljive i vrganje prije pripreme morate namočiti cca. 12 sati u mlakoj vodi.
Velike gljive prerezite uzdužno, jer je moguće da imaju neželjene posjetioce u sebi

Gljive su zdrave i bogate kalcijom, magnezijom i drugim mineralnim tvarima, vitamin B, neke sadrže i vitamin C ili čak D. Bogate su aminokiselinama.
Prosječna ocjena kategorije: 4.7 - od 657 glasova