Kotlovina | Kotlić

 

Kotlovina

Kotlovina je naziv za pripremu hrane iznad otvorene peći u otveorenom plitkom tanjuru.

 

Peć za kotlovinu

Peć za kotlovinu je peć na koju dolazi veliki otvoreni tanjur u kome se hrana peće, bolje rečeno dinsta.
Bitno je da je peć za kotlovinu stabilna po mogućnosti od gusa. Ja sam dugo vremena koristio doljnji dio (ložište) jednog starog bojlera na drva.
Važno je da ložište peći za kotlovinu bude tako konstruirano da pepeo pada ispod njega van, te da ima mogučnost regulacije dovoda zraka, budući da je s gornje strane peć skoro pa hermetički zatvorena tanjurom.
Naravno peć mora imati vrata za loženje i dobar dimnjak sa strane. Dimnjak čim viši tim bolji. Gledajte da dimnjak ima čim manje koljeno ili da je napravljen od ravne cijevi u jednom komadu, koso na peć.
Tanjur za kotlovinu mora ravnomjerno dosjedati na peć, jer inače između peći i tanjura za kotlovinu izlazi plamen ili dim te tanjur tu najviše zagara. Cirkulacija zraka mora ići kroz dimnjak, a ne između peći i tanjura za kotlovinu.
Peć za kotlovinu loži se obično drvima, ali postoje i peći sa plinskim plamenicima koje izgledaju kao velike tave.
Vatra za kotlovinu mora biti konstantna, temperatura se regulira količinom dodanog gorivog materijala odnosno smanjivanjem ili povečanjem količine zraka koji se dovodi u vatru.
Uprkos tome šta dim nema izravni kontakt sa hranom, ložite kvalitetnim drvom ili ugljenom.

Priprema kotlovine

Tanjur za kotlovinu
Kao kotlovinu pripremamo meso, povrće, kobasice. U principu je priprema kotlovine slična kuhanju u velikom, plitkom nepokrivenom loncu.
Razlika je da tanjur za kotlovinu ima podignute rubove na kojima možemo zapeči te potopm pečenje vratiti u tekućinu od vina, vode, masnoće i saftova od pečenja koja krčka u sredini tanjura.
Postupak pečenja kotlovine na rubu tanjura i vračanja u sredinu tanjura za kotlovinu ponavljamo čim češće za vrijeme pripreme.

Kotlić

Kotlić je naziv za pripremu hrane u visećem ili samostojećem zatvorenom ili otvorenom loncu iznad otvorene vatre. Kotlić može biti od rosfraja, gusa ili gline.
Priprema jela u kotliću iznad vatre je uz roštilj najstariji način pripreme hrane kuhanjem.
Kotlić visi na lancu zakvačen na tronožcu iznad vatre, ili je lonac napravljen tako da ima nožice i da onda stoji u vatri.
Loži se drvetom ili ugljenom te se kuha na otvorenoj vatri, znaći bez da se čeka da nastane žar. Ložiti se može direktno na zemlji, mjesto za loženje je dovoljno ograditi kamenjem ili šamotnom opekom.
Umjesto na zemlji možete si napraviti i plitku posudu visine 30cm te u njoj ložiti vatru.
Vatra za kotlić mora biti konstantna, a temperaturu reguliramo podizanjem ili spuštanjem kotlića.
Ložite samo kvalitetnim drvom, budući da loš miris iz drva može utjecati na konačno jelo.
Kotlići mogu biti od bakra, rosfraja, gusa ili gline. Glineni kotlići su posebno osjetljivi na promjene temperature pa treba pripaziti da se u vruće ne uljeva hladna tekućina ili da se hladni stavljaju na veće razgorenu vatru.
Kuha se ili dinsta kako u poklopljenim tako i u odklopljenim kotlićima. Kod visećih kotlića je dovoljno kotlić okretati ljevo desno i time je jelo promješano.
Postoje i samostojeći kotlići koje možete pogledati u ovoj trgovini. Ovi kotlići nisu obješeni nego stoje na postolju ispod kojeg se loži. Napravljeni su isključivo gusa ili gline.
Mana im je da se jelo u njima mora često mješati, ali kod toga se mora doći blizu (zavisno o duljini žlice za mješanje) na posudu tj. žar. Mješanje kod kuhanja kotlića ima još jednu negativnu posljedicu da se pri tome jelo drobi.
Tipićna jela iz kotlića su fiš paprikaš, čobanac, gulaš.

 

4.8 269