Marmelada | Pekmez | Džem od ribizla

Ribizl i želir šećer

• 2 kg ribizla
• 600 g želir šećera 2:1 ili šećer i džemfix 3:1 (za pekmez od ribizla cca. 1 kg)
od 2 kile sviježeg ribizla se nakon čišćenja i pasiranja dobije odprilike 1 - 1,2 litre ribizla za kuhanje pekmeza .

Stavite u ledenicu 3-4 mala tanjurića,
Operite boćice i stavite ih u pečnicu na 100ºC 20-tak minuta, a čepove izkuhajte.

[Op. a] Najvažnije za pripremu marmelade od ribizla je sito, tj. velićina rupica na situ za pasiranje. Ja sam svoje sito išao kupovati, a u papirnatoj maramici sam nosio par koštica od najsitnije bobe ribizla pa sam probao jer prolaze kroz sito. Jedino tako možete kupiti sito, a da vam koštice pri pasiranju ne propadaju kroz njega. [/Op. a]
Priprema marmelade, pekmeza od ribizla
Ribizl dobro operite i tek tada bobe odvojite od stabljike.
U dubokoj posudi za kuhanje ribizle dobro izdrobite rukama, nafinije šta ide. Možete to raditi i sa štapnim mikserom, ali neki mikseri znaju izmiksati i koštice.
Alternativa je da bobice ribizla stavite u sokovnik i tada dobiveni sok preradite kuhanjem sa želir šećerom u žele od ribizla (to je najlošiji i najjednostavniji postupak).

Ja radim marmeladu sa zdrobljenim bobama ribizla koje ukuhavam prvo na jakoj vatri dok ne zakipe, pa poslje uz stalno mješanje, na slaboj vatri tako dugo dok se kožice ne raspadnu (cca.15-20 minuta).
Još vruću marmeladu od ribizla postepeno propasiram kroz sito.
Pasirajte kroz pogodno sito dok je marmelada još vruća, sa špahtlicom.
Ako vaš ribizl ima sitne koštice (posebno crni ribizl) i one vam ne smetaju, pripremite pekmez od ribizla na isti načina kao i marmeladu, sa razlikom da se pekmez od ribizla ne pasira.
U 2 djela marmelade ili pekmeza od ribizla dodajte 1 ili malo manje dio želir šećera ili sav šećer, a poslje tijekom kuhanja zgušnjavajte džemfixom.
Marmeladu od ribizla ponovno stavite na laganu vatru i postepeno pustite da zakipi. Neka kipi 15-20 minuta, uz stalno mješanje.
Provjerite kiselost i konzistenciju pekmeza odnosno marmelade od ribizla na hladnom tanjuriću.
Pripazite u ribizlu ima dosta pektina (prirodna želatina i osnovni sastojak džemfixa) pa oprezno sa dodavanjem džemfixa.
Ako je pre kiselo pred kraj kuhanja dodajte još šećera.

Marmeladu od ribizla ulijte u vruće bočice, začepite pa okrenite naopkao i tako ostavite 10 minuta. Okrenite i ostavite da se lagano ohladi.
Marmelada, pekmez od ribizla


Ostali pekmezi, marmelade, džemovi

 


TAG: ribizl • pekmez • marmelada • džem
Prosječna ocjena recepta: 4.2 - od 415 glasova