Pekmez ili marmelada od jagoda

sastojci za pekmez od jagoda
• 1,8 kg očiščenih jagoda
• 400 g šečera za želiranje tzv. želir šećera 3:1
• 10 g vanilije iz vrečice (sadržaj jedne vanilija mahune)
• 1 DL soka limete, može i limuna
• Desetak 2,5 DL bočica sa poklopcem na šaraf
[Savijet] Ako radite sa šečerom u kojem je već dodana želatina (želir šećerom), omjer voća i šečera tada isčitajte sa pakiranja. Za pekmez od jagoda najbolje mi se pokazalo kuhanje samo sa šećerom i tek na kraju kuhanja zgušnjavanje želatinom u prahu. Za pekmez od jagode svakako preporučam da kupite želatine u prahu te je promješate sa šečerom prema uputstvu. Sa time na kraju, prema osječaju, zgusnite marmeladu od jagoda.
Ja u pekmez od jagoda stavljam i limunovog ili limentinog soka, ne zato šta su jagode pre slatke nego limunska kiselina daje posebnu svježinu konačnom proizvodu. Nažalost zbog toga moram povećati i kolićinu šećera.
[/Savijet]
Bočice 2,5dl na šaraf
Prije kuhanja stavite u zamrzivač par tanjuriča za kavu.
Boćice operite i stavite u pećnicu, 30 min, na 100ºC, poklopce prokuhajte 10 minuta.

Oprane jagode narežite na četvrtine, te dodajte polovinu šećera.
Jagode za marmeladu usitnite štapnim mikserom, za đem od jagoda jagode samo malo protisnite rukama, a za pekmez jagode izdrobite ih rukama što je više moguće.
Dodajte vaniliju i sok od limete te preostali šečer. Još jednom promješajte.

Usitnjene jagode ulijte u posudu, do maksimalno polovice visine, te postepeno ugrijavajte.
Uz konstantno mješanje marmeladu od jagoda zavrijte, kada zakipi smanjite i  ukuhavajte 30-tak minuta. Ponekad će trebati i 60, ovisno koliko vode sadrže jagode. Pekmez ood jagoda kuhajte dok se jagode ne raspadnu i dobijete homogenu masu.

Da bi vidjeli da je pekmez od jagoda dovoljno čvrst, kapnite malo smjese na tanjurić kojeg ste netom izvadili iz zamrzivača. Ako je smjesa pre rijetka, 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte želatine ili ako vam se čini pre kiselo šečera.
Spremanje pekmeza od jagoda
Svakako probajte u već kuhanu marmeladu od jagoda dodati sitno sjeckane listiće metvice, na 2 kg jagoda dovoljno je 15 listića.

Listiće metvice nemojte kuhati budući da tako gube svoja eterična ulja.
Također možete probati đem od jagoda sa dodatkom ingvera (đumbira). Umjesto metvice u marmeladu od jagoda naribati cca. 1 dag sviježeg ingvera (đumbira) i pustiti 1min. da prokipi.
Gotovu marmeladu punite odmah u vruče bočice. Zatvorite čvrsto sa poklopcem.

Bočice preokrenite na poklopac i ostavite 5 minuta tako. Zatim ih preokrenite i ostavite da se lagano ohlade umotane deku.
Naknadna pasterizacija nije potrebna.
Pekmez od jagoda, punjenje bočica
Pekmez od jagoda, pasterizacija
[Op. a.] Jagode su jako podložne vremenu, tako da ima godina u kojima su zbog obilja sunca jako slatke, ali su sitne. Također ima godina kada zbog obilja kiše budu jako velike, ali vodenaste i manje slatke. Zato se pri kuhanju oslanjajte više na svoj okus, nego na količine šećera u receptu. Vodenastije jagode morat će te duže kuhati, a na kraju će te ipak dobiti manje pekmeza, marmelade ili đema od jagoda, pa samim time trebate i manje šećera nego je zadano u receptu. [/Op. a.]
Pekmez ili marmelada od jagoda


Ostale marmelade, pekmezi, đemovi

 


TAG: pekmez • marmelada • jagode • palačinke • kolač • džem
Prosječna ocjena recepta: 4.8 - od 242 glasova
Pekmez,đem ili marmelada se priprema od sviježih jagoda, šečera, želatine, soka od limete te vanilije. Pekmez,đem ili marmelada od jagoda spremite sami sa receptom http://moja-kuhinja.com/pekmez-marmelada/pekmez-od-jagoda.html
Google

FACEBOOK KOMENTARI