Pekmez, marmelada, džem od šljiva

Sastojci za pekmez od šljiva
• 1,5 kg šljiva
• 400 g 2:1 želir šećera ili šećer i džemfix 2:1
• 1 VŽ limunovog soka
Šljive za pekmez neka budu što zrelije, ali ne i trule.
[Update 09/2012] Ove godine sam radio sa šljivama bistricama koje su bile iznad prosjećno slatke, tako da je na kilu šljiva bilo dovoljno svega 100-120 g šećera. [/Update 09/2012]
Šljive izmiksjate, izdrobite rukama ili samo narežite već prema tome dali radite džem, marmeladu ili pekmez.
Umješajte šećer te pokriveno ostavite želirati par sati u hladnjaku. Smjesa promjeni boju u zagasito crvenu i tada je spremna za ukuhavanje pekmeza.
Nemojte pre dugo ostavljati vani jer bi termički neobrađeni pekmez mogao poćeti vriti zbog dodanog šećera i gljivica divljeg alkoholnog/octenog vrenja iz okoline.

Kada radite sa želir šećerom dosta je teško pogoditi kiselost, meni je uvijek pre slatko. Zato ako volite kiselkastiji pekmez od šljiva, zakiselite ga prije pečenja sa limunovim sokom, prema ukusu.

Meni se za džem od šljiva najbolji pokazao šećer i džemfix 2:1.
[Savijet] Još savijet u svezi želatine; Šljive imaju kao i višnje, u ovisnosti o sorti, jako veliki udio pektina koji zgušnjava kao i želatina. Zato pokušajte rundu pekmeza od šljiva napraviti prvo samo sa šećerom i vidite da li se džem od šljiva dovoljno zgusne. Ako ne, sljedeću rundu radite sa želir šećerom odnosno šećerom i džemfixom. [/Savijet]

Priprema pekmeza od šljiva

Izmiksane šljive lagano ugrijavajte uz konstantno mješanje u posudi širokog dna koja je dovoljno visoka da marmelada ne šprica van.
Priprema pekmeza od šljiva
Okus i gustoću marmelade od šljiva probavajte na tanjuriću kojeg ste prethodno stavili u duboko smrzavanje. Tako će se pekmez od šljiva odmah ohladiti.
Kuhajte min. 25-30 minuta ili dok se kožice šljive potpuno ne raspadnu. Nabolje 90 minuta dok se i kožice potpuno raspadnu. Tamnu boju pekmez od šljiva dobija duljim kuhanjem. Ako je potrebno pred kraj zgusnite džemfixom.
Marmeladu od šljiva ostavite 2-3 minute da se ohladi te ga punite u vruće bočice koje zatvorite sa prokuhanim twist-off poklopcima.
Punjenje bočica marmeladom olakšat će te si ako bočice punite kroz ljevak kojem ste odrezali dno u promjer malo manji od promjera grla bočice.
Bočice ostavite okrenute na čep, 15-tak minuta, zatim ih okrenite i zamotajte u deku. Neka se ohlade barem 24 sata.
Punjenje bočica pekmezom od šljiva.
Ne zaboravite odmah nakon pečenja pekmeza oprati posuđe i pribor, jer skorenu marmeladu od šljiva nije lako oprati.
[Op. a] Raditi po uputstvu sa želir šećera.
Koju mješavinu želir šećera uzeti za pripremu marmelade od šljiva 1:1, 2:1, 3:1 (prvi broj je količina voća drugi broj količina želir šećera) odlučite sami prema sljedećemu; šljive pripremite za pečenje pekmeza, marmelade ili džema, znaći izmiksajte grublje, finije ili samo narežite na komadiće. Probajte okus šljiva te u svezi sa time koliko je smjesa gusta birajte smjesu želatine ili šećera. Za skroz rijetku i manje slatku smjesu birajte šećer i džemfix  1:1. Za gustu i slatku smjesu uzmite 3:1. Ako ste već dobro izpraksirali pečenje pekmeza (važi i za sve druge marmelade) svakako bi savijetovao raditi sa sa šećerom i džemfixom. Tako marmeladu od šljiva možete točno zasladiti po ukusu, a dodatkom džemfixa stisnuti na željenu gustoću.
[/Op. a]
Pekmez, marmelada ili đem od šljiva


Ostale marmelade, pekmezi i džemovi

 


TAG: pekmez • marmelada • šljiva • zimnica • džem
Prosječna ocjena recepta: 4.6 - od 2513 glasova