Marmelada, pekmez, džem od višanja

višnje i želir šećer
• 2 kg višanja
• 0,9 kg želir šećera 2:1 (na slici je krivi omot) 2:1 Omjer znaći duplo višanja
• najbolja je kombinacija šećer i džemfix 2:1
Ja od uvijek radim sa želir šečerom, ima prednost da marmeladu ne treba pre jako šečeriti da bi se postigla željena gustoća. Uvijek sam se grozio džemova  od višanja koji su bili slatki da "pucaju" zubi.
Ovako su marmelade puno zdravije, jer kod kuhanja sa želatinom dovoljno je da pekmez od višanja prokipi svega 20-30 minuta. Radite li sa samim šećerom ukuhavanje marmelade traje puno dulje.

Količina šečera varira prema kiselosti višanja. Ja do sada ni jedne godine nisam uspio napraviti po istom receptu. Slatkoću isprobajte prije i pri kraju kuhanja. Marmelada od višanja dok je vruća najbolje se proba tako da je stavite na tanjurić kojeg ste prije toga držali u škrinji. Tako ćete isprobati da li je pekmez od višanja dovoljno čvrst.
Šta se želatine tiće po mojem osjećaju nje ima uvijek dovoljno u želir šećeru.
Višnje za pekmez mogu biti sviježe ili smrznute, oboje moraju biti bez koštica i na sobnoj temperaturi.
[Savijet] Još savijet u svezi želatine; višnje imaju kao i šljive, u ovisnosti o sorti, jako veliki udio pektina koji zgušnjava kao i želatina. Zato pokušajte rundu pekmeza od višanja napraviti prvo samo sa šećerom i vidite da li se pekmez od višanja dovoljno zgusne. Ako ne, sljedeću rundu radite sa želir šećerom ili sa džemfixom [/Savijet]
Višnje usitnite. Za džem je dovoljno višnje samo zdrobiti rukama, za marmeladu višnje izmiksajte da postanu tekućina. Za pekmez, kojeg sam ja ovdje radio, višnje je potrebno samo lagano izmiksati tako da nema više čitavih komada (5-6 puta kratko upaliti-ugasiti štapni mikser).
priprema višanja za pekmez
kuhanje marmelade od višanja
Usitnjene višnje promješajte sa 3/4 na pakiranju označene količine želir/običnog šećera. Probajte, ako je potrebno dodajte ostatak želir šećera. Želiranje preko noći nije potrebno.
Usitnjene višnje stavite kuhati u visoki lonac, tako da u loncu bude maksimalno do pola. Počnite kuhati uz OBAVEZNO stalno mješanje na najjačoj vatri.
Višnje zagaraju jako brzo. Ukuhavajte mješajući dok pekmez ne počne bacati velike mjehure. Od tog trenutka ulazimo u finalnu fazu kuhanja pekmeza od višanja; smanjite vatru i uz stano mješanje kuhajte 20-30 minuta. Ako je potrebno (nakon probe sa hladnog tanjurića) dodajte šećera, odnosno džemfix. Tijekom kuhanja skupljajte pjenu, hladna je odlična na sladoledu.
Maknite sa vatre i mješajte još jednu minutu, jer iako više nije na vatri dno je vruće i marmelada od višanja može zagoriti.
Svaka bočica širokog grla sa šarafom, ukoliko je izrđena od debljeg stakla pogodna je za čuvanje pekmeza. Bočice i šarafe svakako ručno properite iako su bile prije toga u mašini za suđe, jer tada na njima ostane sjajila. Oprane i osušene bočice stavite u pečnicu (mokre stavljene u vruću pečnicu rado pucaju) zagrijanu na 100ºC, a poklopce u kipuću vodu.
Na tanjur izvadite vruću bočicu i kroz ljevak (na kojem ste proširili otvor da paše na grlo bočice) uljevajte vrući pekmez od višanja.
Bočicu zatvorite i okrenite na šaraf. Kada ste napunili sve bočice, ostavite ih tako 10-tak minuta okrenute.
Nakon toga ih okrenite i zamotajte u deku, te ih do sljedećeg dana ostavite lagano u njoj hladiti.
punjenje boćica đjemom od višanja
steriliziranje boćica i šarafa
[Savijet] Posuđe koje ste koristili pri spremanju marmelade operite, ili barem namočite odmah poslje kuhanja. Ostaci marmelade od višanja, kada se sasuše, se jako teško peru. [/Savijet]
Pekmez, marmelada,đem od višanja


Marmelade, pekmezi, džemovi

 


TAG: pekmez • marmelada • zimnica • višnja • džem
Prosječna ocjena recepta: 5.0 - od 3046 glasova