Kava, kafa, esspresso, nesspresso & Co.

Kava, kafa,nesspresso & Co.
Kava je biljka čiji se zreli plodovi ljušte te sjemenke (zrnje kave) suši i potom prži. Prženo zrnje kave se zatim melje grublje ili fino, ovisno o vrsti aparat u kojemu će se kava pripremati.
Okus kave ovisi o dosta faktora; vrsti kave, njezinom načinu prženja i mljevenja, mašini u kojoj se priprema, vodi koja se koristi. Jedan od najvažnijeigh čimbenika je i područje gdje se kava uzgaja.
Kofein je jedan od najbitnijih sastojaka u kavi, nažalost zbog različitih razloga ne podnose ga svi ljudi jednako. Iz tog razloga pribjegava se dekofeniranju, tj. procesu pri kojem se postotak kofeina u zrnu kave smanjuje do 0,1% šta je dozvoljena mjera u EU koja vrijedi za kavu bez kofeina.
U osnovi proces dekofenizacije se svodi na sljedeće, zeleno ne prženo zrno kave se tretira vodom da nabubri te se pomoću kemiskih sredstava u višestruko ponavljanom procesu ekstrahira kofein. Pri tome nestaju nažalost i druge vrijedne arome u kavi. Tako da kava bez kofeina nije više to šta bi prava kava morala biti.

Kavu prema vrsti zrna

mljevena kava - kafa u zrnu
Arabika kava: na nju otpada oko 60% svjetske proizvodnje. Sadrži 1-2% kofeina
Arabika kava je mekanog, ali ipak puno izraženog okusa

Robusta je druga najpopularnija kava sa 36% udjela u svjetskoj proizvodnji. Robusta zrno se razlikuje od arabika zrna po tome da ima po sredini jedan zaobljeni rez.
Robusta kava sadrži 4-8% kofeina. Okusom je robusta kava prilično gorka, ali zbog višeg postotka CO2 u prženom zrnu daje pri pripremi kave jako ljepu kremu.
Globalno možemo reći da je robusta kava, grubljeg gorkasto-kiselog okusa koji sa povišenim postotkom kofeina čini ovu vrstu kave nezamjenjivu u mješavinama za essprtesso kave (mašine).
Na sve ostale vrste kave otpada svega oko 4% svjetske proizvodnje.
Samo da spomenem neke; Kostarika (Costa Rica) čistog i laganog okusa, Excelsa, Stenophylla, Maragogype, Tolima, Jamaica Blue Mountain, Kona kava koja raste samo na malom području na Havajima te ima bogat i intenzivan miris i orašast okus. Popularna u Americi.
Na kraju da spomenem još i najskuplju kavu na svijetu, Kopi Luwak koja se dobija od zrnja kave koje jede jedna vrsta divlje mačke te to zrnje u utrobi prolazi suhu fermentaciju te enzimi u crijevu mačke mjenjaju okus zrna iz gorkog u čokoladno sladak. Zrno bude neprovareno izbačeno zajedno sa stolicom. Zrno se čisti i potom prži.
Osnovna razlika u pripremi kave je način na koji se voda mješa sa prahom. Mljevenu kavu pripremamo (kuhamo) u najjednostavnijem obliku kao tzv. tursku kavu. Kaveni prah odnosno mljevena kava se dodaje tj. umješa u kipuću vodu koja se kuha u posudi (đezvi) na štednjku.
Za ostale načine pripreme kave potrebni su posebni uređaji, kafe mašine.
Poznajmo uređaje za filter kavu, esspresso mašine, mašine koje se pune kapsulama i filter-vrećicama sa kavom.
Priprema kave u esspresso automatu ili slikaesspresso mašini je najrasprostranjeniji oblik pripreme kavenog praha. Mljevena kava se stavlja u sito koje se uglavljuje u mašinu te se preko njega pušta voda pod visokim pritiskom.
Filter, pads
Filter kavu priprema mašina za filer kavu tako da se vruća voda pušta preko kavenog praha koji se nalazi u papirnatom filteru te se kava cijedi kroz taj filter.
Kava iz filter mašine sadrži najvišu koncentraciju kofeina, budući da voda, bez pritiska, dogo prolazi kroz kaveni prah i praktički ispire kavu u filteru.
Zadnjih godina su postale popularne tzv. pads kafe mašine (na slici ljevo nalazi se filter vrećica, pad u kojem se nalazi mljevena kava). Kod pads mašina se vruća voda pod pritiskom (puno manji nego kod esspresso mašina) protiskuje kroz papirnate filter-vrečice (pads) u kojima se nalazi mljevena kava, a cijela vrećica se nalazi na situ u kafe mašini.
Sam proces pripreme je time ubrzan, pa kava ne sadrži puno manje kofeina.
Ove mašine su praktički neki mješanac između filter mašina i esspresso mašina.
nesspresso kapsula
Od prije par godina su posebno popularne tzv. nesspresso mašine (ime dobile po koncernu koji ih je izmislio) kod kojih se kaveni prah nalazi u posebnom jednokratnom cilindričnom spremniku koji se ubacuje u nesspresso mašinu.
Potom spremnik sa kavom bude uglavljen u mašini i kroz njega se preko sita protiskuje voda pod visokim (19 bar) pritiskom (kao kod espresso mašina).
Sve popularniji slikanesspresso sistem, na kojeg sam se i ja navukao, daje po meni najbolju kavu koju čovijek kod kuće može sam spremiti. Bolju može popiti jedino kod boljih barista.
Nesspresso nije neka posebna kava, nego brand koji je razvio vlastiti sistem pakiranja kave te naravno i naćine koje tu kavu koriste¸u specijalnim mašinama. Skuplji su od svih druigih sistema, ali za upotrebu u kućanstvu gdje se ne popije više od 5 kava na dan su prava stvar.
Nespresso ima patent na kapsule u kojima se nalazi kava tako da kavu možete nabaviti samo od njih. 2011 je taj patent pred sudom u njemačkoj osporen te se polako pojavljuju kapsule drugih proizvođaća. Nažalost nisu ni sjena originala.
Ima pokušaja da se naprave kapsule koje se mogu višekratno puniti kavom. Imao sam priliku koristiti neke, ali kava nije ni blizu originala i nažalost sama obrada kapsula nije na nivou tako da se kapsule često zaglavljuju u aparatima. Dobra stvar je da će konkurencija dovesti do pada cijena i povečanja kvalitete zamjenskih kapsula.
Postoji 12 standardnih sorti (Grand Cru), te povremeno nesspresso izdaje posebne serije koje se nalaze samo kratko vrijeme u prodaji.
Šta se okusa nesspresso kave tiče, oni su toliko različiti da je uopče iluzorno pokušati opisati svaku sortu posebno. Ono šta mogu reći da mi ista sorta ima različit okus ujutro i navećer , kao i prije i poslje jela.
Kod nespreesso kave je odlična stvar da imate veliki izbor u malim porcijama, znaći ne morate kupit pol kile kave koja vam se možda neće svidjeti.
Ono šta stvarno mogu potvrditi je jačina koja je dana u skali od 1-10. To stvarno štima, mogu slobodno reći da je kava broj 5 puno slabijha od one sa brojem 8-10.
Treba probati sve u višetjednom testu, probavati prije poslje jela, ujutro i navečer. Nakon mjesec dana probe iskristalizirat će se 3 max. 4 sorte koje Vam najviše odgovaraju.
Važno je razlikovati pojam esspresso od pojma esspresso kava. Espresso je mjera za kavu iz esspresso automata /mašine u količini od 25 ml. Espresso kava je skupni pojam za sve kave koje pripremamo sa esspresso automatom ili mašinom.

Vrste esspresso kava

  • Espresso - espresso od 25ml. U Astriji i Švicarskoj zove se mala Mokka (kleiner Mokka)
  • Espresso lungo - produženi esspresso (više vode po želji)
  • Espresso doppio - dupli esspresso; dva espressa u jednoj šalici 50 ml. U Astriji i Švicarskoj zove se dupla Mokka (doppelter Mokka).
  • Espresso ristretto - skraćeni, mali esspresso; espresso sa skroz malo vode 15 ml
  • Caffè macchiatomakiato - espresso sa malo mlijeka i mlječne pjene
  • Cappuccino - jedna trećina produženog esspressa, trećina toplog mlijeka, trećina mliječne pjene
  • Latte macchiato - priprema se u tri sloja u ugrijanoj čaši. Na dno dolazi vruće mlijeko, pa esspresso i na vrh mliječna pjena
  • Caffè Latte - talijanska kava sa mlijekom, sastoji se od duplog esspressa sa cca. 2 dl toplog mlijeka
  • Corretto esspresso - esspresso pojačan sa rakijom ili likerom
  • Café crème - esspresso sa vrhnjem (šlagom) poznata kao i švicarska kava
esspresso
esspreso cappuccino

Napitci sa kavom

Café au Lait - francuska kava sa mlijekom, sastoji se od jednakog dijela filter kave i toplog mlijeka. Često se dodaje i mliječna pjena.
Wiener Melange - sastoji se od jednakih dijelova kave (mokka), i zapjenjenog mljeka. Posebnost je u vrsti kave te količini kavenog praha. Mokka se dobiva iz tamno prženih zrna kave. Za ovaj specijalitet se uzima jedna dupla mokka kava (14-16 g kavenog praha i 50ml vode). Mokka je opčenito naziv za kavu u Austriji i Švicarskoj. Mokka kava se priprema u esspresso mašini.
Flavoured Coffee ili aromatizirana kava - espresso, filter ili mokka kava sa raznim sirupima (vanilija, karamela itd.)
Posebna kategorija su razne kave u prahu (granulama) tzv. instant kava koje se mješaju sa vrućom vodom i tako dobijamo kavene napitke.
FACEBOOK KOMENTARI

Prosječna ocjena kategorije: 4.8 - od 337 glasova
Kava,kafa kao napitak,vrste kave i napitaka sa kavom. - Google