Liker

 

Liker je izvedenica od francuske rijeći liqueur, koja je opet nastala od lat. riječi liquor šta znaći tekućina.
Početci proizvodnje likera sežu u antičko vrijeme, točnije u stari Rim i Grčku gdje su bila poznata aromatizirana vina. Sve do masovne, industrijske proizvodnje šečera liker je bio zbog cijene šečera piće samo za bogate.
Liker je po definiciji aromatizirana (bitno je shvatiti aromatizirana, zašto, o tome nešto kasnije u tekstu) tekućina sa prilićno visokim sastavom šečera min 100g/l. Postotak alkohola također varira i to od niskih 11% (npr. Aperol) pa do jakih 55% npr. Chartreuse.
Likere sa izrazito visokim postotkom šečera od preko 250g/l nazivamo kremasti likeri fr. Crèmes, postoje i likeri sa još više šečera min.400g/ npr. Crème de Cassis (fr. liker od ribizla). Likere sa izrazito velikim udjelom šečera koristimo za izradu koktela.
Likeri ne nastaju destilacijom voćne komine, nego maceracijom (ekstrakcijom u visokoprocentnoj otopini alkohola neutralnog okusa) voća i trava u neutralnom alkoholu. Znaći likeri su u stvari aromatizirani alkoholi sa dodatkom šečera i ostalih sastojaka. Likere proizvodimo i mješanjem voćnih sirupa sa/ili bez prirodnih/umjetnih aroma sa šečerom, vodom i alkoholom.
Arome na prirodnoj bazi su npr. eterična ulja, med, sjemenke (anis), cvijetovi (ružine latice), voćne kore (limuna), kore drveta (cimet) itd.

Likeri imaju često skoro mistične recepte (Undenberg, Absint) i ti recepti se strogo čuvaju kao industrijske ili familijske tajne.

Neki od poznatijih likera su njem. Jegermeister - biljni liker, njem. Undenberg - biljni liker od 56 ljekovitih trava, Amarula - kremasti liker od divljeg šumskog voća iz južne afrike, tal. Galliano, Ramazzoti, Amaro Ramazzoti - biljni likeri, tal. Limoncelo - od limuna, tal. Amaretto od badema i/ili marelica, španjolski Liker 43 - od 43 tajna sastojka/začina, okus koji se može razabrati je vanilija , irski Baileys - liker od irskog viskija i vrhnja, tal. Limoncelo - od limuna.
Od likera sa naših prostora poznati su; liker od kave, orahovac,orahovica - liker od zelenih oraha, hr. Pelinkovac, srb. Gorki list - likeri od lišća pelina.
Prosječna ocjena kategorije: 5.0 - od 310 glasova