Čišćenje kuhinjskog priboraSvakako jedan od najzahtjevnijih i svakako za zdravlje najbitnijih kućanskih poslova je čišćenje kuhinje i kuhinjskog pribora.

U današnje vrijeme je većina materijala koji se upotrbljavaju za izradu kuhinjskog pribora pogodna za strojno pranje, znaći pranje u mašini za suđe, odnosno kemijsko čišćenje.
Noževi su jedna iznimka, budući da deterđent nagriza oštrice noža te se ne preporuča pranje noževa u perilici za posuđe. Ovo posebno vrijedi za noževe izrađene od damascenskog čelika, kovane noževe i sve ostale noževe visoke kvalitete.
 
 
 

Čišćenje daske za rezanje mesa

Daske za rezanje se danas izrađuju od posebne plastike ili od teflona. Daske za rezanje od drveta su zbog otežanog čišćenja skoro potpuno izčezle iz kuhinja i danas služe samo kao podmetači za vruće posude.
Deblje drvene daske za rezanje i panjevi se još koriste za sječenje mesa. Takve daske ili panjeve moramo svakodnevno nakon uporabe obrusiti da bi površina opet postala glatka te potom dezinficirati.
Za pranje koristim kod manjih daski za rezanje onečišćenja perilicu suđa, a kod većih onečiščenja dasku za rezanje čistim sljedećim postupkom;
čišćenje daske za rezanje mesa
Dasku za rezanje isperem hladnom ili mlakom vodom, nikako vrućom jer se onda bjelančevine iz mesa skuhaju i još jače zaljepe za dasku.
Dasku za rezanje mesa izribam sa špatlom (kupite u svakom baumarketu, ali svakako obratite pažnju da je od nehrđajućeg čelika).
Postoje i posebne špahtle baš za prehrambenu industriju, ali su mnogostruko skuplje.
Kad ste špahtlom odstranili ostatke mesa, našpricajte je sredstvom za čišćenje na bazi klora te papirnati ubrusom tekućinu utrljajte u dasku za rezanje.
Za dezinfekciju koristim najviše sredstva na bazi kolora koja osim dezinfekcije vraćaju bijelu boju daskama od teflona ili specijalne plastike.
Ostavite tako dugo djelovati dok daska ne postane ponovno bijela, cca. 20-30min. Po potrebi ponovite postupak.
Na kraju dasku iperite sa sredstvom za pranje te osušite.
Kod dezinfekcije noževa ne zaboravite dobro isprati klor jer inače može doći do ružnih fleka na površini, a nakon dužeg stajanja počinje i erozija čelika.

Čišćenje mlina za začine

Za mljevenje suhih začina je najpogniji mlinac za kavu. Jedini problem je kako poslje mljevenja odstraniti finu prašinu, te pogotovo miris začina.
Za čišćenje mlina za začine se najbolje pokazala riža. Stavite u mlinac za začine 2-3 VŽ riže. Izmeljite rižu u prah.
Provjerite jeli riža pokupila sve ostatke začina. Po potrebi izmeljite još riže.
Sa vlažnom krpicom obrišite ostatke rižine prašine, te mlinac za začine osušite krpom.
čišćenje mlina za začine

Čišćenje mrlja, fleka od crnog vinaPokraj svih kemijskih sredstava za odstranjivanje mrlja od crnog vina sa stolnjaka meni se najbolja pokazala obična kuhinjska sol.
Nije važno jer morska ili kamena, obje upijaju dobro.
Bitno je čim prije nakon šta se vino prolilo sa papirnatim ubrusom samo potunkati ostatak vina, nikako brisati jer time utrljavate samo još više vino u tkaninu.
Posipajte fleku od vina sa pol centimetra soli i ostavite sol 24 sata djelovati na mrlji od vina.
Sol ima karakteristiku da izvlači tekućinu i veže je na sebe, tako će te vidjeti da je drugi dan fleka od vina ili bitno manja ili je sasvim nestala.
To opet ovisi o vrsti crnog vina ili bolje rečeno količini tanina u njemu. Što više tanina to su mrlje od vina tvrdokornije.

Skidanje etiketa sa stakla, staklenih flašica i poklopacaPosebno u sezoni kiseljenja zimnice ili pripremanja marmelade susrećemo se sa problemom; kako skinuti naljepnice i etikete, ostatke ljepila sa staklenih flašica i poklopaca.
To najviše ovisi o ljepilu sa kojim su etikete zaljepljene.
Najjednostavnije je staklene flašice potopiti u vruću vodu sa deterđentom i naljepnice same otpadnu.
Možete ih izvaditi iz vruće vode i ostatke ljepila i papira od etiketa sa stakla izgrebsti oštricom noža, (ako nož držite pod kutom od 45º, oštrica ne samo da se neće otupiti nego će te je čak i naoštriti jer staklo djeluje kao brus) i potom ostatke etiketa još jednom oribajte žićanom spužvicom za posuđe.
Ako ove metode ne daju uspjeha moramo za skidanje ostataka ljepila upotrijebiti aceton, odstranjivač laka za nokte ili benzin za upaljaće.
Nažalost i nakon tretmana otapalima neka ljepila se ne daju odstraniti, čak što više razmažu se po staklenci ili poklopcu. Na ovom mjestu posežemo za zadnjim trikom, ne će te vjerovati, običnim kuhinjskim uljem. Natopite platnenu krpu (nikako papirnate ubruse) i jednostavno istrljajte boćice. Za nevjeovati, ali ostaci ljepila od etiketa su odstranjeni. Još jedno pranje sa vrućom vodom i deterđentom i staklenke, kao i poklopci sjaje kao da su iz dućana.
Prosječna ocjena kategorije: 4.9 - od 317 glasova