Punjene lignje

Sastojci za nadjev za punjene lignje
• 600 g (2-4 komada) lignje
• 2 VŽ (20 g)prezli
• 1/2 MŽ (0,2g) sušenog timijana
• 1 VŽ svježeg peršina
• 1/2 (1 g) MŽ soli
• 1 dl maslinovog ulja
• 1 dl biljnog ulja
• 2 režnja češnjaka
• 100 g sir (tvrđi punomasni, dimljeni)
Čišćenje lignji
Punjene lignje spremamo, sa obzirom na nadjev na bezbroj načina.
Ja spremam punjene lignje sa nadjevom od na češnjaku i maslinovom ulju preprženih, sjeckanih vlastitih krakova, začinjenih sa timijanom, krušnim mrvicama i dimljenim sirom.

Uzmite veće lignje, očistitite ih i odvojite glavu sa krakovima i iznutricama te krila.
Kod čišćenja lignje pokušajte sačuvati što više iznutrica, pogotovo simena.
Sir izrežite na pol puta pol centimetra, a duljine neka bude maksimalno polovice lignje.
Priprema nadjeva za punjene lignje
Na ugrijanu polovicu mješave maslinovog i biljnog ulja stavite zdrobljeni češnjak i iznutrice od lignje, popržite dok češnjak ne zamiriši.
Tada dodajte krila i grubo nasječene krakove lignje. Popržite kratko da sve omekani. Nemojte pretjerivati da ne postane gumeno.
Krakove i krila te češnjak (iznutrice se raspadnu) izvadite na dasku i usitnite nožem. Stavite u posudu i dodajte peršin, ulje od pečenja i mrvica. Sve dobro promješajte.
Lignje punite na sljedeći način; prvo ugurajte štapić sira, pa potom nadjev. Gurajte prstima i povremeno pritisnite lignju sa vanjskle strane, da bi se nadjev ravnomjerno rasporedio.
Lignje punite do 2 cm od ruba. Zatvorite ih čaćkalicama. Ne pretjerujte sa punjenjem jer se lignje u pečenju smanjuju pa bi mogle puknuti.
Punjene lignje prelijte ostatkom ulja, posudu zatvorite alu folijom koju ste izboli čaćkalicom.
Pecite u ugrijanoj pečnici na 200ºC ili sa vrućim zrakom 180ºC 20 minuta. Tada ih otkrijte i preokrenite te zapecite još 10 minuta otkrivene.
Pečenje punjenih lignji
Punjene lignje možete peći i zajedno sa krumpirom. Krumpir sjecite na kockice tako da bude jednako brzo pečen kao i punjene lignje.
Naravno punjene lignje možete peći i na roštilju/rešetka (srednje jaka, bogata vatra jer se lignje cijede pa da ne ugase žar).
Kod pečenja punjenih lignji na žaru portebno ih je povremeno premazati maslinovim uljem.
[Op. a] Da se osvrnem na famu jadranske lignje. Jadranska lignja je fina jer je sviježa, jednako kao i patagonijska lignja u Patagoniji, ili kaliforijska lignja u Kaliforniji. Glavonošci opčenito smrzavanjem ne gube na kvaliteti, dapaće omekane i budu ukusniji. Problem smrznutih lignji iz uvoza leži najviše na načinu pripreme i činjenici da je kod smrznute lignje moguće zavarati kupca i podvaliti mu totana. Patagonijske ili kalifornijske lignje su po konzistenciji mesa različite od jadranske lignje. I divlja i domaća patka su patke, ali se spremaju različito. Zato ako se odlučite za spmrznute lignje iz uvoza, razmislite da li je debelo meso lignje pogodno za kratko prženje u fritezi, ili tanko meso lignje za dulje prženje na nižoj temperaturi. Svaka vrsta lignje zahtjeva i različitu pripremu. Spremate li kalifornijske ili patagonijske lignje, bacite oko na internet i vidite kako ih spremaju amerikanci, oni znaju kako se te lignje spremaju. Također ako piše da je mjesto ulova lignje Sjeverno more, bacite oko na recepte iz Skandinavije. [/Op. a]
Punjene lignje


Lignje i jela od glavonožaca

 


Prosječna ocjena recepta: 4.9 - od 249 glasova