Krafne, krofne, pokladnice

krafne, krofne, pokladnice sastojci za tijesto
• 3,2 dl mlijeka*
• 520 g glatkog brašna Tip 550 (ili pol oštro pol glatko)
• 4 žutanjka
• 30 g šećera
• 2 vanil šečera
• 60 g otopljenog putra
• 1/2 MŽ 2 g soli
• 1 sviježi kvasac
• 0,2 dl ruma
• Masnoća za pećenje najbolje ulje/masnoća za prženje/fritiranje

marmelada od marelice, šipka, šljiva
• nutela
• mljeveni orasi, bademi, lješnjaci
• mlječna i bijela čokolada za glaziranje
• šećer u prahu
krafne, krofne, posip sastojci
Kod izrade krafni bitno je držati se recepta za krafne te izbjegavati odokativno dodavanje sastojaka za pokladnice ili krofne.
* interesantnoovisno o velićini tj. težini jaja, odnosno njihovoj težini, možda će biti potrnmo još brašna. Na svaki gram više od 75g jaja dodajte 2 g brašna. Znaći ako su jaja 90 g treba dodati 30g brašna više.

Od jednog decilitra mlijeka, kvasca, 1MŽ šečera i 3 VŽ glatkog brašna umutite kvas.
Dok se kvas diže, rastopite maslac pa ga pjenasto umutite sa jajima, ostatkom brašna i vanil šečerom. Dodajte brašno, kvas, sol, rum i mlijeko te sa spiralnim nastavcima mikserom umjesite elastično tijesto za krafne.
krafne, krofne, pokladnice priprema tijesta
Mlijeko dodajte postepeno, prvo 3/4 mlijeka pa gledajte kakvo je tijesto. Mora biti skroz mekano, ali ne i mljackavo.
Tijesto za krafne dobro isklofajte. Klofati znači tijesto u posudi sa kuhačom podići pa razvući i to ponavljati toliko dugo dok se tijesto više ne lijepi za posudu.
Klofanjem tijesta postižete da se tijesto za krafne bolje diže i da kasnije bude rahlije. Klofanje si možete ušparati ako sa spiralnim nastavcima kod mješanja mikserom "oponašate" klofanje. Isklofano tijesto za pokladnice ostavite, ovisno o temperaturi, rasti daljnjih 45-60 minuta (45 minuta na 30ºC u rolu) u malo pobrašnjenoj plasičnoj posudi sa poklopcem. Metalne posude mi se nisu pokazale dobre jer posipano brašno sklizne sa stijenki pa se tijesto zaljepi. Tijesto za krafne je dovoljno naraslo kad duplo poveća svoj volumen i kada u tijestu primjetite mjehure.
Testo za krofne može imati kiselkasti miris, to je dobro jer znaći da kvasac radi svoj posao. Miris u pećenju nestaje.
Dignuto tijesto stavite na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte u što manje poteza na debljinu od 2,5 cm.

Iz izvaljanog tijesta režite krugove željenog promjera budućih krafni (cca 70 mm). Mi režemo sa pobrašnjenim, otvorenim kalupom. Čašu izbjegavam jer kod rezanja zrak nema kuda izaći pa zna stradati rub krafne.
Da bi dobili krafne kao što ih vidite u američkim filmovima tzv. slika donuts , izrezane krugove izbušite u sredini sa čašom manjeg promjera. Tijesto koje ste izrezali iz sredine donuts-a sačuvajte, od njega napravimo male krafnice.
krafne, krofne, pokladnice rezanje tijesta
krafne, krofne, pokladnice pečenje
Ostatak izbušenog tijesta premjesite i razvaljajte, ali sada malo deblje budući da se ovo tijesto slabije diže.
Izrezane krugove tijesta za krafne ostavite, pokrivene krpom  na toplom (30ºC), daljnjih 30 minuta rasti.  Potom krafne otkrijte i dok se ulje ugrije (15 minuta) pustite ih da se izvana malo osuše. Na taj način će stajati bolje u ulju i neće se prevrtati. Sada su krafne su spremne za pečenje.
Da bi pečene krafne dobile lijepi bijeli prsten u sredini, bitno je paziti na temperaturu ulja za pečenje koja mora biti max.160-180ºC. U običnoj posudi, ako nemate termometar, teško je odrediti temperaturu ulja, zato ako imate fritezu krafne pecite u njoj. Ako ipak pečete u običnoj posudi, približno dobru temperaturu za pečenje krafni možete odrediti tako da u ulje uronite drvenu kuhaču. Kad se oko drveta ODMAH počnu stvarati sitni mjehurići ulje ima taman temperaturu za peći krofne.
Također je vrlo bitno za bijeli rub na krafnama, da tijesto u ulje spustite uvijek sa gornjom stranom i poklopite fritezu/rajnglu. Pecite 1 minutu te otklopite i preokrenite krafne. Pecite otklopljeno još 1 minutu. Krafne izvadite sa rupičastom žlicom na papirnati ubrus da se iscjede.
Par savijeta da bi krafne dobile bijeli rub
• temperatura ulja ne smije prijeći 200ºC najbolje oko 160-180ºC
• iz tijesta izrezane krafne pokrivene pustiti da se dignu pokrivene krpom (ne pre dugo da se nebi previše osušile)
• peći uvijek prvo na gornjoj strani (na korici) i to 1 minutu obavezno pokriveno da bi se krafna dobro digla u ulju (pokriveno daje i temperaturu na gore pa krafna raste u vis, nemojte biti znatiželjni i dizati pokopac). Inaće krafna kod pećenja raste samo na dolje u ulje.

Punjenje i ukrašavanje krafni, krofni ili pokladnica

Ako krafne punite sa marmeladom ili nutelom, učinite to dok su na dodir ohlade. Ako su pre tople sve se deformiraju pri punjenju. Ja krafne punim sa jednom slika velikom špricom na koju sa montirao komad plastične cijevčice.
Marmeladu i nutelu prije punjenja lagano ugrijem i mikrovalnoj pečnici, tako će te je lakše iztisnuti iz šprice.
Prema uputstvu sa pakiranja pripremite čokoladnu glazuru.
krafne, krofne, pokladnice različite vrste
krafne, krofne, pokladnice punjenje marmeladom
Umoćite ohlađene krofne i donatse do pola u čokoladnu glazuru, te ako želite dok je glazura još topla posipajte pokladnice sa mljevenim lješnjacima, orasima ili bademima.
Preostale krafne osipajte ih sa šečerom u prahu.
krafne, krofne, pokladnice
donuts, američke krafne, krafne sa rupom


Ostali kolači

 


Prosječna ocjena recepta: 4.1 - od 242 glasova