Krafne, krofne, pokladnice

krafne, krofne, pokladnice sastojci za tijesto
• 330 ml mlijeka*
• 800 g glatkog brašna
• 200 g oštrog brašna
• 4 jaja + 2 žutanjka
• 80 g šećera
• 100 g otopljenig putra
• 1/2 MŽ soli
• 2 paketića suhog kvasca**
• 0,03 dl ruma
• Masnoća za pećenje najbolje ulje/masnoća za prženje/fritiranje

marmelada od marelice, šipka, šljiva
• nutela
• mljeveni orasi, bademi, lješnjaci
• mlječna i bijela čokolada za glaziranje
• šećer u prahu
krafne, krofne, posip sastojci
* interesantnoovisno o velićini tj. težini jaja, koje tijestu za krafne daju također tekućinu, količina mlijeka može varirati.
** budući da će mo tijesto više puta mješati, a i želimo da se krafne dobro dignu, te da i kad dođu u ulje još porastu koristimo malo više kvasca nego se preporuća
krafne, krofne, pokladnice priprema tijesta
Od jednog decilitra mlijeka, kvasca i 3 VŽ glatkog brašna umutite kvas.

Kad se kvas digne, rastopite maslac pa ga umjesite mikserom zajedno sa brašnom, šečerom, soli, rumom, jajima i mlijekom u glatko tijesto za krafne.
Mlijeko dodajte postepeno, prvo 3/4 mlijeka pa gledajte kakvo je tijesto. Mora biti skroz mekano, ali ne i mljackavo.
Ostavite tijesto 30 minuta rasti. Nakon 30 minuta tijesto za krafne dobro isklofajte. Klofati znači tijesto u posudi sa kuhačom podići pa razvući i to ponavljati toliko dugo dok se tijesto više ne lijepi za posudu.
Klofanjem tijesta postižete da se tijesto za krafne bolje diže i da kasnije bude rahlije. Isklofano tijesto za pokladnice ostavite, ovisno o temperaturi, daljnjih 30-45 minuta rasti. Tijesto za krafne je dovoljno naraslo kad duplo poveća svoj volumen i kada u tijestu primjetite mjehure.
Testo za krofne može imati kiselkasti miris, to je dobro jer znaći da kvasac radi svoj posao. Miris u pećenju nestaje.
Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u što manje poteza na debljinu od 1-1,5 cm.

Iz izvaljanog tijesta režite krugove željenog promjera budućih krafni. Mi režemo sa pobrašnjenom čašom.
Da bi dobili krafne kao što ih vidite u američkim filmovima tzv. slika donuts , izrezane krugove izbušite u sredini sa čašom manjeg promjera. Tijesto koje ste izrezali iz sredine donuts-a sačuvajte, od njega napravimo male krafnice.
krafne, krofne, pokladnice rezanje tijesta
krafne, krofne, pokladnice pečenje
Ostatak izbušenog tijesta premjesite i razvaljajte, ali sada malo deblje budući da se ovo tijesto slabije diže.
Izrezane krugove tijesta za krafne ostavite, pokrivene krpom (još bolje u najlonskoj vrećici) na toplom, daljnjih 30-45 minuta rasti. Kada narastu na duplu velićinu krafne odkrijte i ostavite još 15 minuta da se na vrhu stvori korica. Tada su krafne su spremne za pečenje.
Da bi pečene krafne dobile lijepi bijeli pojas u sredini, bitno je paziti na temperaturu ulja za pečenje koja mora biti max.160-170ºC. U običnoj posudi, ako nemate termometar, teško je odrediti temperaturu ulja, zato ako imate fritezu krafne pecite u njoj. Ako ipak pečete u običnoj posudi, približno dobru temperaturu za pečenje krafni možete odrediti po boji ulja. Kada ulje počinje mjenjati boju od tamno žute u smeđkastu, ulje ima pravu temperaturu za peći krofne.
Također je vrlo bitno za bijeli rub na krafnama, da tijesto u ulje ubacite uvijek sa gornjom stranom i poklopite fritezu.  Prvi puta okrenete poslje 30-tak sekundi do jedne minute, taman kad vidite da se krafna dobro podigne. Odklopite te pecite na toj strani 1-2 minute, okrenite i zapecite jos 1 minutu. Dužinu pečenja krafni će te najbolje sami odrediti po boji. Bitan je taj prvi okret i da je posuda pokrivena prije okretanja, jer ako dođe pre kasno neće te dobiti bijeli rub na krafni.
Krafne izvadite na papirnati ubrus da se iscjede. Par savijeta da bi krafne dobile bijeli rub
• temperatura ulja ne smije prijeći 170ºC najbolje oko 160ºC
• iz tijesta izrezane krafne pokrivene pustiti da se dignu i onda otkriti krpu da se napravi malo korica na vrhu tijesta
• peći uvijek prvo na gornjoj strani (na korici) i to prvih 30 sec do 1 minute obavezno pokriveno da bi se krafna dobro digla u ulju (pokriveno daje i temperaturu na gore pa krafna raste u vis). Inaće krafna kod pećenja raste samo na dolje u ulje.

Punjenje i ukrašavanje krafni, krofni ili pokladnica

Ako krafne punite sa marmeladom ili nutelom, učinite to dok su na dodir ohlade. Ako su pre tople sve se deformiraju pri punjenju. Ja krafne punim sa jednom slika velikom špricom na koju sa montirao komad plastične cijevčice.
Marmeladu i nutelu prije punjenja lagano ugrijem i mikrovalnoj pečnici, tako će te je lakše iztisnuti iz šprice.
Prema uputstvu sa pakiranja pripremite čokoladnu glazuru.
krafne, krofne, pokladnice različite vrste
krafne, krofne, pokladnice punjenje marmeladom
Umoćite ohlađene krofne i donatse do pola u čokoladnu glazuru, te ako želite dok je glazura još topla posipajte pokladnice sa mljevenim lješnjacima, orasima ili bademima.
Preostale krafne osipajte ih sa šečerom u prahu.
krafne, krofne, pokladnice


Ostali kolači

 


Prosječna ocjena recepta: 4.1 - od 231 glasova
Krafne ili krofne tradicionalni pokladni kolači od mekanog tijesta spremljenog od glatkog i oštrog brašna, sa jajima i kvascem, pečenom u ulju filan marmeladom, čokoladom, vanilijom, nugatom. Recept krafne http://moja-kuhinja.com/kolaci/krafne.html
Google

FACEBOOK KOMENTARI