Suho meso, salame, kobasice, hrenovke

 

Salama

Salama je u crevo punjena mesna mljevena, rezana ili sječena smjesa, koja se potom termički obrađuje (kuhanjem, barenjem, parenjem) i/ili samo lagano podimi radi arome. Na taj način se produžuje rok za konzumaciju salama.
Razlika između salame i kobasice je u principu vrlo mala i odnosi se na promjer creva i vrijeme čuvanja gotovog proizvoda.
Salame su kratkotrajni proizvodi, budući da u sebi sadrže dosta tekućine, te su obično šireg promjera (+10cm) i rijetko se suše. Salame se jedu u sirovom stanju kao naresci, te dodaci na pizzi i drugim jelima.
Da nabrojim neke: Tirolska salama, lovačka salama (jeger), pariška salama (parizer), šunkerica, pileća salama itd.
 
 
 
 
 
 

Kobasica

Kobasica je slična salami, također se radi o mesnoj smjesi punjenoj u crevo, ali za razliku od salame, smjesa za kobasice se ne obrađuje termički, nego se kobasica konzumira svježa i tada se peče ili kuha, ili se suši u dimu i zraku da bi izgubila na tekučini i tako postala trajni proizvod.
Duljina sušenja i dimljenja je uvjek dovoljna da se kobasica može jesti bez dodatne termičke obrade (sirova), ili se suši toliko dugo da bi se mogla rezati.
U promjeru je kobasica manja od salame. Neke od poznatijih kobasica su:  polutvrde češnjovke i kranjske kobasice (kobasice za kuhanje i pečenje), španjolske sušene  chorizo kobasice, pa naravno kulen (za kojeg vjerujem da je jedina kobasica na svijetu tako velikog promjera), kulenova seka, poznata zimska kobasica, čajna kobasica, sremska kobasica.

Hrenovka

Hrenovke su fino usitnjenom mesnom smjesom tzv. mesnim tijestom punjena creva. Mesna smjesa se poslje mljevenja u mašini za mljevenje mesa još jednom stavlja u tzv. kuter. Kuter za meso je mašina koja radi na principu miksera. Na nož koji se vrti velikom brzinom dolazi mesna smjesa i led, koje on pretvara u mesno tijesto. Pri tom postupku usitnjavanja se dodaje sitno usitnjeni led, budući da noževi rotiraju velikom brzinom i pri tome zagrijavaju mesno tijesto.
Za razliku od kobasica i salama, hrenovke se obavezno obare (kratkotrajni postupak kuhanja u kojem se u vodi max. temperature 75°C, u kobasici zaustavi proces raspadanja bjelančevina) ili se pare u vrućoj vodenoj pari.
Tim postupkom se hrenovka čini odmah jestivom, a pogodna je i za kratkotrajno kuhanje ili pečenje.
Hrenovka ima najmanji rok trajanja u odnosu na kobasice i salame.
Najpoznatije hrenovke su: Winner (bečke) sastoje se samo od svinjetine, frankfurterke u kojima ima uz svinjetinu i dio govedine te tanke i pikantne debrecinke.

 

Prosječna ocjena kategorije: 4.5 - od 365 glasova