Štrudla od trešanja | Savijača sa trešnjama

Namirnice za štrudlu, savijaču sa trešnjama
• 1kg trešanja
• 20-100 g krušnih mrvica
• 170 g + 30 g šećera
• 200 g maslaca*
• 0,3 dl limunovog soka
• 1 VŽ cimet
 
 
tijesto za štrudlu (recept dovoljno za tri role)
Premaz za tijesto:
• 150-200 g maslaca
• 2 dl mineralne vode
• 1 MŽ praška za peciva
Tijesto, kore za štrudlu, savijaču sa trešnjama

Priprema štrudle od trešanja

Štrudla odnosno savijača od trešanja je kolač pećen od tanko vućenog tijesta punjenog sa ušečerenim trešnjama.
Priprema nadjeva za štrudlu, savijaču sa trešnjama
Možda su trešnje za štrudlu same po sebi dovoljno slatke i možda nebi trebalo dodatnog šečera, ali šečer kod pečenja štrudle od trešanja karamelizira i sprečava da se savijača od trešanja razmekani i da nadjev izađe van.
Slatkoću štrudle od trešanja regulirajte sa limunovim sokom. Trešnje prepolovite ili ako su jako velike rasčetvorite, radite li sa smrznutim trešnjama (one se lakše režu), otopite ih samo do pola.

Nadjev za štrudlu, savijaću od trešanja možete raditi na dva načina
U ovisnosti o vrsti trešanja na dva naćina; ili ih promješam sa mrvicama preprženima na putru sa šečerom (ako su trešnje vodenije) ili ih ušečerene samo složim po tijestu i posipam sa 2 VŽ mrvica.

Za oba nadjeva za štrudlu, trešnje razrežite na pola ili raščetvorite, ovisno o veličini, promješajte sa limunovim sokom, cimetom i šećerom (30 g ostavite za posipanje). Probajte i po ukusu dodajte šećera ili limunovog soka. Ako radite sa smrznutim trešnjama neka se ne odmrznu do kraja. Pustite da kratko odstoji, da trešnje puste sok (ako vidite da trešnje puütaju dosta soka potrebno ih je malo istisnuti rukama, nemojte da ispuste dušu). Nadjev počnite raditi tek kada je tijesto za štrudlu prosušeno. Rastopite 200 g putra u tavici i na njemu lagano popržite (uznojite) 100g mrvica, samo da počnu mjenjati boju dodajte ušečerene trešnje i oprezno izmješajte da mrvice dobro upiju sok od trešanja.
S obzirom da li su trešnje vodenije ili sadrže manje soka radim ili sa prosušenim ili sa vlastitim sviježim vućenim tijestom za savijaće. Za obje varijante je početak pripreme isti.
Pripremljeno tijesto za savijaču, razvucite na pobrašnjenom stolnjaku (ako radite sa kupovnim ovo otpada) toliko tanko da se vidite šare na njemu.
Ako želite malo deblje/komopaktnije tijesto (dobro ako su trešnje vodene) nemojte ga sušiti. Sušenjem tijesto ne postane tanje, ali bude prhkije pa se ćini kao da se stanji.
Ovdje odlučujemo, radimo li sa tijestom za savijače odmah ili ga ostavimo 40-60 minuta razvučeno da se prosuši (malo propuha ubrzava stvar). Da bi znali da li je dovoljno prosušeno morate barem jednom kupiti kore, jer kupljene kore su točno dovoljno prosušene.
Radite li samo sa ušečerenim trešnjama i prosušenim tijestom, tijesto premažite sa 170 g rastopljenog maslaca i pošpricajte sa mineralnom vodom.
Ostavite si malo rastopljenog maslaca (30 g) i mineralne vode za premaz prije pečenja.
Priprema štrudle, savijače sa trešnjama od prosušenog tijesta
Nadjev za savijaću od ušečerenih trešanja ravnomjerno rasporedite na 1/4 razvaljanog tijesta, pazivši da ostavite 2-3 cm prazno uz rubove, te pošečerite ostatkom šečera i posipajte sa po 1VŽ (10g) mrvica.
Štrudlu od trešanja zarolajte rukama, bez stoljnjaka, tako da bude široka 8-10 cm. Premažite je ostatkom maslaca.
Štrudlu od prosušenog tijesta je bitno rolati na šire iz dva razlioga; zbog prosušenog tijesta bi kod užeg rolanja sve popucalu i drugo, ako je rolate na uže ličiti će više na pitu i neće se fino listati te neće biti prhka.
Zarolanoj savijaći samo podvrnite rubove na dole i polegnite je na papirom za pečenje presvučeni pleh.
[Savijet] Već kod valjanja tijesta, tj. kad se tijesto za štrudlu prosuši odrežite ga na širinu vašeg pleha plus, par cm za podvrnute rubove.
Tako ćete moći bez problema na jednom standardnom plehu peći 2-3 role jednu pokraj druge.
[/Savijet]
Radite li sa nadjevom od trešanja u kojima su pržene mrvice i sviježim tijestom, tijesto samo pošpricajte mineralnom vodom u koju ste razmutili malu žlićicu praška za pecivo (zbog praška za pecivo će se tiesto u pečenju malo podići).
Nadjev od trešanja i prezli raspredite po polovici tijesta po 2-3 cm od ruba i posipajte ostatkom šečera.
Nije potrebno dodatno mastiti vućeno tijesto jer je u nadjevu već dosta maslaca.
Priprema štrudle, savijače sa trešnjama sa sviježim tijestom
Štrudlu sa sviježim, neprosušenim korama i nadjevom od trešanja i prezli, zarolajte krpom u također 7-8 cm široku rolu, kao da radite štrukle.
Stavite je na pleh sa papirom za pečenje te izvana pokapajte vodom i premažite maslacem.

Obje verzije pecite na 190°C sa vrućim zrakom 10 minuta, a potom 20-25 na 170°C. Kada se ohladi posipajte je šečerom u prahu.
Ako na kraju pečenja izađe nešto tekućine, oprezno je odmah upijte papirnatim ubrusom. Nemojte dozvoliti da se ohladi sa štrudlom jer će je to učiniti mljackavom sa doljnje strane.
[Op. a] Gornja dva načina pripreme štrudle sa trešnjama su samo primjeri. Vi možete raditi i tako da prosušene kore filate nadjevom od mrvica i trešnji, a sviježe nadjevate samo ušečerenim trešnjama. Isprobajte koja je vaša omiljena savijača od trešanja. [/Op. a]
Štrudla, savijača sa trešnjama od prosušenog tijesta
Štrudla, savijača sa trešnjama sa nadjevom od trešnji i mrvica


Štrudle, savijače


TAG: štrudla • savijača • trešnje • kolač • kore
Prosječna ocjena recepta: 4.9 - od 175 glasova