Vanil kifle

vanil kifle sastojci
Tijesto za cca. 60 vanil kiflica

• 250g glatkog brašna
• 100g sviježe mljevenih lješnjaka (može i badema ili maka)
• 200g omekšanog putra
• 70g šećera u prahu
• 1 žutanjak
• 1/2 MŽ soli

Posip za vanil kiflice

• 50g šecera u prahu
• 1 Paketić vanil šećera ili srž jedne mahune vanilije

vanil kifle posip
Putar omekšajte, pa zajedno sa brašnom, mljevenim lješnjacima, 70g šečera u prahu i soli rukama izradite u glatko tijesto.
Umjesto mljevenih lješnjaka možete uzeti i mak, mljevene bademe ili ljuskice kokosa. Sastojke možete i kombinirati.
Tijesto za vanil kiflice formirajte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju te jedan sat ostavite u hladnjaku da se sastojci tijesta za vanil kiflice međusobno prožmu.
vanil kifle priprema
vanil kifle priprema tijesta
Tijesto za vanil kifle razrežite na komade i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na rolice od 3 cm. u promjeru. Iz rolica režite pol centimetra debele komade. Svaki komad razvaljajte u rolicu debljine pol centimetra, te je svinite kao kiiflu (polumjesec).
Vanil kiflice poslažite na pleh kojeg ste prekrili sa papirom za pečenje.
Pecite na srednjoj polici u pećnici zagrijanoj na 160°C, cca. 12 minuta.
vanil kifle posipanje
vanil kifle priprema pečenje
Pečene vanil kiflice, još dok su vruće uvaljajte, u smjesu preostalog vanil šečera u kojeg ste umješali srž vanilije ili vanil šečer.
Obavezno radite dok su kiflice još vruće, jer inaće se vanil šećer ne prima dobro na vanil kiflice.
Budite pažljivi pri tome jer su vruće vanil kiflice jako krhke.
Ostavite kiflice da se ohlade.
Kad su se skroz ohladile čuvajte ih u zatvorenoj posudi, budući otvorene da na sebe vežu vlagu iz okoline te postaju mljackave.

[Savijet] Vanil kiflice se znaju mrviti. Tome može biti više razloga, ali dva su najvažnija; ili u pečenom tijestu nedostaje vlage ili veziva. Vlagu u tijestu možete kontrolirati sa dodanim maslacem i duljinom pečenja (čim duže pečenje gubi se više vlage). Nije u svakom putru jednaka količina vode, neko pravilo bi trebalo biti omjer brašno:putar:šečer == 60%:35%:15%. Pravu čvrstoću pronađite isprobavanjem. Mi smo gornji omjer testirali nebrojeno puta i sve je ok. Ali zbog različitih jaja i putra morate sami naći svoju mjeru.
Vezivo kontroliramo jajetom, radite li bez bjelanjka bit će veća opasnost da se mrve, uzmete li cijelo jaje opasnost je manja, dodate li cijelom jajetu i još jedan bjelanjak, opasnost da se pečene vanil kiflice mrve svedena je na minimum.
[/Savijet]
vanil kifle


Ostali suhi kolači


Prosječna ocjena recepta: 4.4 - od 1693 glasova