Šampinjon

 

Karakteristike šampinjona

Izgled: Klobuk svilenkasti, mat bjeli do 12 cm u promjeru, što stariji do žuto-smeđi, sa ljuskicama. Lamele ispod klobuka su čokoladno smeđe. Na početku kupolast, punog mesa, čvrst, poslje mekan. Lagano se odvaja od u stručka koji je do 7 cm dug i 2 cm širok.
Boja šampinjona: bijela do žuto-smeđa
Meso: bijelo, debelo, prerezano roskasto u profilu, nježno i suho.
Miris slab, okus ugodan.
Stanište: Šume i livade u cijeloj Europi, ali u 90% slučajeva dolazi iz uzgoja.
Sezona branja u prirodi: lipanj do listopad , iz uzgoja cijelu godinu.
Vrlo sličan: Jestivim (lat. Agaricus arvensis) i anis šampinjonom (reduša, lipka, grkalj) i sa vrlo otrovnom zelenom pupavkom (lat. Amanita phalloides) i bijelom pupavkom (lat. Amanita verna).
Šampinjone pripremamo prženjem na bučinom ulju, nasjeckan sirovi u salati.
Po stadiju branja šampinjona u prirodi poznajemo :
Zatvoreni šampinjoni: beru se u prvom stadiju razvoja, slabog okusa ali zato hrskavog mesa jedva se razlikuju od šampinjona sa nerazvijenm klobukom od koji su okusom izraženiji.
Poluotvoreni šampinjoni: su u naprednijem stadiju razvoja i mogu imati otvorene ili zatvorene klobuke.
Otvoreni šampinjoni: najzreliji su među običnim šampinjonima i intenzivnijeg su okusa. Zbog svojih uvelih klobuka i izloženih smeđih listića, mnogima su neprivlačni, ali baš zbog toga su otvoreni šampinjoni najaromatičniji.

U prodaji nalazimo najčešće bijeli i smeđi šampinjon.
Bijeli šampinjon

Bijeli šampinjon


Klobuk i meso bijelog šapinjona su bijeli kao što samo ime kaže, dobro se čuva na hladnom (u hladnjaku cca. 7 dana, treba paziti samo da nije na vlažnom i po mogučnosti da nisu jedan na drugom). Okusom je bijeli šampinjon nježnijeg okusa nego onaj smeđi.
 

Smeđi šampinjon
Smeđi šampinjon je intenzivnija mirisa i okusa, svijetlo smeđeg klobuka, blago smeđkasto, roskastog mesa, te je opčenito sitniji od bijelog šampinjona.
Njegov rok trajanja je kraći od bijelog šampinjona.
Okusom je smeđi šaminjon punijeg i aromatišnijeg okusa nego onaj bijeli.
Smeđe šampinjone, kao i ine bijele koristimo u umacima, tanko narezane u salatama, ili za pženje bilo u woku ili jednastavno na bučinom ulju.

Smeđi šampinjon

 

 

 

Prosječna ocjena kategorije: 4.6 - od 337 glasova