Bučino ulje

Karakteristike bučinog ulja


Bučino ulje se stoljećima koristilo u istočnoj Evropi, Indiji i Americi. Proizvodi se iz sjemenki posebne vrste uljene buče.
Buča ili tikva za proizvodnju bučinog ulja je zvana je zeleno-žuta, a iznutra narančasta. Njene tamno zelene sjemenke nemaju karakterističnu opnu kao sjemenke drugih vrsta buče i zbog toga se još nazivaju i "golice".

Osim u proizvodnji ulja, tikve se u prehrani koriste neprerađene kao bogat izvor omega masnih kiselina, vitamina i minerala.

Bučino ulje je tamno-zelene do crne boje. Ima izrazit, bogat i specifičan okus pomalo nalik orašastom sa blagom notom karamele i miris na koru friškoga kruha.
bučino ulje

Proizvodnja bučinog ulja

Bučino ulje se proizvodi pri niskim temperaturama. Iz svježe sjemenke se ne može dobiti ulje. Nakon berbe, sjemenke buće se operu i osuše te uskladište. U tijeku prerade moraju se na nekoliko minuta lagano prepržiti na temperaturi od 60°C . Iz zdrobljenih toplih sjemenki se prirodnim putem, bez kemijskih dodataka, pod visokim pritiskom dobija bučino ulje (hladno prešanje). U hrvatskoj se najviše bučinog ulja proizvodi u Podravini i slavoniji, u Europi je poznata regija Štajermark u Austriji.

Hranjiva vrijednost bučinog ulja

Ulje od buče je naročito bogato vitaminima A, E, C i K. Svježe bučino ulje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina. Također sadrži i bjelančevine i druge korisne hranjive tvari.

Bučino ulje u kuhinnji

Bučino ulje se najčešće koristi kao preljev za salata u kombinaciji s octom, jelima od povrća, tjestenine, mesa i kao dodatak kolačima. Neizostavan je pratiloc npr. grah salate
Zbog svoje boje, koristi se i za kreiranje zanimljivih vizualnih efekata prilikom ukrašavanja jela.
Bučino ulje se nesmije ugrijavati na više od 120°C.

 


Ostale vrste ulja

 


TAG: bučino ulje • ulje od buče • grah • šampinjon • tikvice • salate • ocat
Prosječna ocjena recepta: 4.9 - od 3036 glasova