Raženo brašno i šrot

 

Raženo brašno najviše koristimo za izradu tijesta u pekarskoj industriji i to posebno za izradu raženog kruha.
Iz raženog brašna proizvodi se i kiselo tijesto - sauerteig.

Raženo brašno samo nije najbolji produkt za pečenje kruha, budući da sadrži malu količinu glutena, ali koja je opet dovoljna za proizvodnju mekanog tijesta.
 
Raženo brašno, isto kao i pšenično brašno melje se različitim stupnjevima iskoristivost, šta utječe na hranjive sastojke u raženom brašnu.
Stupanj iskoristivosti (koliko brašna dobijemo iz 100 kg zrnja) ne mješati sa tipom brašna (količina čvrste materije preostala nakon gorenja sto kila brašna, npr. 610g preostalog pepela, raženo brašno tip 610, ili 1800g pepela, raženo brašno tip 1800).

Tipovi raženog brašna

 

  • Tip 610 raženo brašno iz supermarketa, koristi se za sve vrste pekarskih proizvoda.
  • Tip 815 raženo brašno za male pekarske proizvode (peciva, lepinje).
  • Tip 1150 raženo brašno za sive ražene kruhove. Daje čvrsti i sočni kruh. Kod pečenja kruha sa ovom vrsrtom brašna koristite kiselo tijesto i kruh pecite u posudi za pečenje (keramika).
  • Tip 1370 najrasprostranjeniji tip raženog brašna, jako tamno raženo brašno, bez klica za mješani ili čisti raženi kruh. Za pečenje kruha raženim brašnom tip 1370 potrebno je da je tijesto kiselo (koristite sauerteig) jer inače kora kruha neće biti za rezanje. Raženi kruh od ove sorte brašna se dugo ćuva i šta je posebno, taj kruh je iz dana u dan tada aromatičniji.
  • Tip 1590 raženo brašno sa dodatkom pšeničnog brašna koristi se za mješani raženi kruh.
  • Tip 1800 inegralno raženo brašno (šrot) mljeveno sa velikim stupnjem iskoristivosti, tamne boje, snažne arome i bogato mineralnim tvarima. Pogodno za pečenje raženog integralnog kruha.
Raženo brašno
Prosječna ocjena kategorije: 4.9 - od 313 glasova