Lepinje za ćevape | Somun

Lepinje, somune za ćevape spremam na način da ispadnu deblje i tijesto bude mekanije, rekli bi življe. Koristim ih za ćevape i za meso sa roštilja. Lijepo se daju, prelivene saftom od pećenja, prepeći, odnosno napariti na ćevapima ili mesu sa roštilja.
sastojci za tijesta za lepinje za ćevape
3-4 lepinje somuna

• 400 g glatkog brašna tip 550
• 40 g sviježeg kvasca
• 1 MŽ (8g) soli
• 1 MŽ (6g) šećera
• 3 dl tople vode (ili 2 dl mlakog mlijeka i 1 dl mlake vode)
Kako spremiti tijesto za somun, lepinje koje serviramo sa ćevapima?
priprema tijesta za lepinje za ćevape
Sviježi kvasac samo rastrgajte po brašnu u koga ste umješali sol i šećer. Za somune za ćevape  nije potrebno raditi kvas.

Iz prosijanog glatkog brašna 550, 3 dl mlake vode i kvasca zamjesite u glatko tijesto za lepinje za ćevape. Nemojte mješati mikserom nego kuhačom ili rukama. Najbolje ga je isklofati 4-5 minuta,  kao za krafne.
Tijesto za lepinje, somun mora biti jako mekano. Izmješano je kada se ne ljepi za stijenke posude. Ja sam probavao sa mješavinom mlijeka i vode. Iskreno ne vidim razliku od lepinja koje radim samo sa vodom. Isprobajte obje verzije.
Radite u plastičnoj posudi, imam osječaj da se u njoj lakše mijesi i posebno kada je gotovo, kada posipamo brašnom, ono ne sklizne po stijenkama kao kod metalne, pa se tijesto manje lijepi.

Tijesto za lepinje za ćevape ostavite pobrašnjeno i pokriveno najlonskom vrečicom dizati min. 60 minuta na sobnoj temperaturi ili dok ne udvostrući volumen.
Tijesto za lepinje, somune za ćevape pripremite na sljedeći način;
Nakon dizanja tijesto rasporedite u četiri dijela, najbolje tako da u posudi nožem razrežete na 4 komada. Budući da je tijesto jako mekano i ljepljivo, odgrabite pobrašnjenim rukama četvrtinu tijesta, te ga položite na pobrašnjenu podlogu. Tijesto nemojte mjesiti, nego ga samo prstima vucite prema gore da dobijete kuglu. Pokušajte taj doljnji dio uvrnuti unutra i tako par puta. Da uđe ćim više zraka u kuglu. Vrh zatvorite tako da tijesto zavinete u jednu stranu. Sa rubom prema dole stavite tijesto za somune na papir za pečenje kojeg ste malo posipali brašnom.
Pustite dizati pokriveno najlonom 10 minuta.
Nakon što su se kugle tijesta za lepnje malo digle, svaku kuglu spljoštite dlanom i bockajući prstima, bez dizanaja sa papira, lagano razvucite da dobijete krug debljine 1 cm. Na taj naćin ostaje sav CO2 zarobljen u lepinji.
Pokrijte opet najlonom i pustite dizati 60 -70 minuta (minimalno da se udvostuće).

Kako ispeći somune, lepinje za ćevape?

Somune, lepinje u stavite u pećnicu ugrijanu 30min. na 250°C i pecite 8-10 minuta na srednjoj šini. Nemojte peći dulje od 10-12 minuta na tako visokoj temperaturi. Nakon pečenja zamotajte lepinje u mokri stolnjak 15-tak minuta, da se lepinje međusobno napare.
Lepinje, somun za ćevape
Rupe u lepinjama, somunima
[Op. a] Da napišem par riječi o famoznim rupama u lepinjama. Da bi dobili rupe u lepinjama potrebno je da se jako mekano tijesto jako brzo digne u jako vrućoj pečnici. Pečnica mora biti jako vruća da se tijesto u sekundi iz vana zapeće i zarobi C02 koji nastaje pri dizanju, ali i u istom momentu da se lepinje maksimalno dignu. Ovdje dolazimo kod malih problema u kućnoj izradi. Neke probleme možemo izbjeći, neke nažalost ne.
1. Tijesto za lepinje mora biti jako mekano. Kad kažem jako, mislim toliko mekano da ga gotovo ne možete obrađivati. Ovjde se krije prvi uzrok ne pojavljivanja rupa. Ako se stavi malo više brašna, tijesto će biti pre tvrdo i neće se dovoljno brzo dizati.
2. Tijesto za lepinje nemojte miksati mikserom ili mješati mješalicom, najbolje ispada kada kada ga klofate.
3. Kvalitetna germa je pola posla.
4. Tijesto za somune treba vremena da se digne, dajte mu ga. Zimi dulje nego ljeti. Meni se najbolje dižu kad je temperatura u kuhinji oko 25 stupnjeva. I onda im treba 60 plus 70 minuta.
5. Za pečenje lepinja treba što viša temperatura. Profi pekari peku lepinje na 300ºC i to 5-6 minuta. Kućne pečnice mogu obično do 250ºC i zato produljujemo pečenje za par minuta.
Promatrajte kroz staklo pećnice i vidjet će te da se lepinje pred vašim očima počnu dizati tek nakon 3-4-5 minuta. Jednom sam gledao u pekari, tamo se somuni praktički dignu istog časa kada ih polože u peć.
[/Op. a]
Osim verzije za ćevape probajte svakako i tanje i čvršće lepinje za tostiranje. Takvi somuni su odlićni za tostiranje, tople sendviće ili jednostavno kao prilog uz druga jela. Recept za lepinje za tople sendviće pogledajte ovdije.


Slićne lepinje i pogaće

 


TAG: lepinja • pecivo • kruh • pekarski proizvodi • ćevap • pogača
Prosječna ocjena recepta: 4.6 - od 2241 glasova