Tortilja | Tortilla | Wrap

Što je tortilja i kako spremamo domaće tortilje?
U našim krajevima smo preuzeli nažalost krivo ime i zovemo ga tortilla ili wrap. Wrap znači zamotano i nije ime za neku vrstu tijesta, a tortilla (hr. tortilja) se u originalu radi od kukuruzne krupice. Prema tome i ja ću se dalje u mojim receptima služiti "krivim" izrazom, tortilja (tortilla ili wrap).
U tortilju se zamata, meso, prilozi itd. npr. kebab.
Durum lepinja sastojci
• Za 3 tortilje veličine 20cm:
• 280 g glatkog brašna 405 ili pol oštro pol glatko brašno
• 1 VŽ 10 g ulja
• 1 VŽ 10 g alkoholnog octa
• 1/2 MŽ 3 g soli
• 1/2 MŽ 4 g praška za pecivo
• 1,5 (150 g) -3 DL vode
 
U prikladnu posudu prosijte brašno, sol, prašak za pecivo, dobro promješajte
Dodajte ocat, ulje te vruću vodu.
Umješajte tijesto gusto kao čvrsti jogurt..
Durum lepinja priprema
[Op. a] Recept za wrap, odnosno tortilje je nastao u vrijeme kada kod nas nije bilo za kupiti gotovih tortilja. Danas kada ih ima, možete si svakako ušparati vrijeme za njihovu pripremu tako da kupite već gotove.
Za one koji ipak žele napraviti vlastite tortilje predstavljam dva načina njihove izrade. Konačni proizvod je okusom jednako fini. Razlika je da one iz pečnice treba napariti, a one iz tavice su mekše i pogodne za dodatno tostiranje prije punjenja.
Prvi način je pečenje u tavici, za tortilje iz tavice potrebno je napraviti tijesto slično onima za palačinke, konzistencija tijesta je kao čvrsti jogurt.
Drugi način je priprema tortilja u pečnici. Za pripremu tortilja u pečnici potrebno je da u pečnici imate šamotni kamen ili pleh. Još bolja varijanta je šparet na drva sa gusnatom pločom.
Obično oni koji ne mogu kupiti gotove tortilje žive tamo gdje, fala Bogu, još ima špareta na drva..
[/Op. a]
Tortilju pecite u teflonskoj tavici najvećeg promjera, (moguće je korititi i el. peku) koju će te samo jednom na početku pečenja prebrisati masnim papirom.
Durum lepinja priprema
Više ulja nije potrebno, jer ga ima u samom tijestu.
Pecite na visokoj temperaturi, prva tortilja obično ne uspije, pa je bacite.
Smjesu prije uporabe još jednom dobro promješajte, provjerite ako ima grudica, odstranite ih.
Pri uljevanju smjese u tavicu budite brzi, dodajte toliko (isprobavajte) da bi kada razlijete i razvućete smjesu po tavici dobili visinu od 2-3mm.
Ja sam si sam napravio malu drvenu pomoć sa kojom jednoliko razvučem tijesto po tavici, inače to isto ima za kupiti u dučanima sa kuharskim priborom.
Tortilju zapecite, dok se rubovi ne počnu odvajati od tavice, tada ga preokrenite. Zapecite kratko, vanjsku stranu, toliko da kad probate prstom osjetite da tijesto nije sirovo. Tortilje odmah po pečenju odložite na krpu da se ohladi i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Čini li vam se da su tortilje pre reš, nemojte ih odmah baciti, nego ih slažite jednog na drugi, da se međusobno napare, tako će omekšati.
Priprema tortilja u pečnici ili na gusnatoj ploči špareta na drva je vrlo jednostavana.
Tijesto spremite od polovice vruće, znaći 1,5 dl vode. Ostavite pokriveno 1 sat. Zatim tjesto podjelite u 3 kuglice po 150 g i ostavite pokriveno jostajati još 1 sat.
Razvaljajte tijesto za tortilju na pobrašnjenoj podlozi u krug, prvo rukama pa valjkom. Tijesto mora biti što tanje razvaljano.
Kada ste tijesto razvaljali ispikajte ga vilicom da se u pečenju nebi previše napuhavalo te ga stavite na valjak preko sredine i preklopite ga. Jedino tako će te tortilju sigurno transportirati do pećnice, odnosno gusnate ploče.
Priprema tortilja u pečnici
Pečnica, tj. šamotni kamen mora biti ugrijan na 220ºC. Tijesto za tortilje stavite na kamen i pecite 30-45 sec, zatim pogodnom alatkom preokrenite i još 45 sec. Tako okrečite svakih 30 sekundi dok tortilja nije pečena. Vidjet će te da se tortilje malo napuhuju, to je još u redu. Kratko vrijeme pečenja jer tijesto mora biti jako tanko.
Nekad tortilje po rubovima budu malo reš, ništa zato npr. u gyrosu će se napiti tekućine pa će biti sve u redu.
Tortilje iz rola ne mogu dugo stajati jer postanu žilave, zato ih pecite direktno prije jela. Ako se skroz ohlade mogu se malo tostirati, ali nisu više fine ko tople. Ja ih sve razvučem i samo ubacujem jednu po jednu u rol (jer pečenje traje jako kratko), te odmah vruće punim. Postupak pečenja na gusnatoj ploči je isti.
[Op. a] Tortilja je jako slična i koristi se ista jela kao i turski durum. Durum osim šta je naziv za cijelu grupu tzv. tvrdih pšeničnih sorti je i vrsta orjentalne (turske) tanke lepinje od bezkvasnog tijesta, sličnog palačinki ili tortilji. Kebab u takvoj lepinji se zove durum kebab.
[/Op. a]
Durum lepinja
Durum, tortilja iz tavice


Ostale vrste kruha

 


TAG: tortilja • kebab • gyros • wrap • durum
Prosječna ocjena recepta: 4.1 - od 65 glasova