Ulje od repice

Karakteristike ulja od repice


Ulje od uljane repice, repičino ulje se dobiva hladnim ili toplim prešanjem sjemnki uljane repice. Jedno još bolje repičino ulje je ulje od same sjemenke, znači vanjska ljuska sjemnke uljane repice se odstrani i preša se samo žuta sredina sjemnke, čime se sprečava da ulje bude gorkasto. Po prešanju ulje se često rafinira.
Ovo ulje ima svijetlo-smeđu do žućkastu boju, i lagano opori okus.
repičino ulje

Repičino ulje u kuhinji


Rafinirano repičino ulje pojačava okus jelima i za razliku od ne rafiniranog ulja pogodno je za prženje i pečenje jer mu je dimna točka na 130-200°C. Zbog tog svojeg pomalo gorkastog, oporog okusa ne rafinirano rulje od uljne repice koristi se isključivo za začinjanje gorkih vrsta salata (endivija, divlji radič, crveni radič).

Harmonizira odlično sa jakim jabučnim octom.
Rajčica i rotkvica marinirana u ulju od repice proizvest će vatromet okusa na vašem nepcu.
Repičino ulje se koristi za izradu margarina.

U današnje vrijeme se uzgojem uljane repice postiglo da ulje dobiveno iz nje jako malo zaostaje za maslinovim uljem, po hranjivoj i zdrastvenoj vrijednosti.
Dimna točka ulja od repice hladno prešano 130ºC - 190ºC
Dimna točka ulja od repice rafiniranog 220ºC

Repičino ulje u medicini


Repičino ulje odlikuje visok udio nezasičenih masnih kiselina. Udio esencijalnih masnih kiselina, posebno alfa-linolske kiseline, veći je nego u maslinovom ulju. Ovo ulje je također bogato vitaminom E, kao i karotidom i time ga čini izvrsnom prevencijom od raka.

 


Ostale vrste ulja


TAG: ulje od repice • salate • ocat • marinada
Prosječna ocjena recepta: 4.6 - od 2310 glasova