Kardamom

Kardamom karakteristike i porijeklo

Kardamom je začin u čijem se tobolčastom plodu, kapsuli nalaze sitne sjemenke.
Zeleni kardamom (lat. Elettaria cardamomum) je biljka iz istog roda kao i ingver, đumbir. Prijeklo vuće iz južne Indije, Širi-Lanke.
Pored zelenog i crnog kardamoma postoji i bijeli, ali bijeli je samo umjetno izbjeljeni zeleni kardamom.
Postoje dvije vrste kardamoma koje se koriste kao začin, Malabar kardamom (lat. Elettaria cardamomum (L.) Maton var. cardamomum i manje vrijedni Ceylon kardamom (lat. Elettaria cardamomum var. major Thwaites).
Kardamom se bere ručno kratko prije pune zrelosti jer se kod zrelog kardamoma plodovi otvore i sve sjemenke ispadnu. To ga čini uz šafran i vaniliju jednim od najskupljih začina na svijetu.
Što su veće i zelenije kapsule kardamoma to su skuplje.
Kardamom
Kardamom sjemenk

Kardamom kao začin u kuhinji

Kardamom ima miris po eukaliptusu a po okusu mi najviše vuće na limunovu koricu. Svoj slatko-ljuti i jako aromatični okus kardamom zahvaljuje eteričnom ulju koje sadrže sjemenke. Iz tog razloga se mora upotrebljavati sviježe mljeven. Ja ga čuvam u neočiščenog i tek po potrebi drobim kapsulice i meljem sjemenke. Sjemenke meljem ili u mlincu za kavu ili ih drobim u mužaru.
Kardamom je neizostavan u indijskoj kuhinji i osnovni je sastojak raznih curry-a i masala. U arapskoj kuhinji se kardamom upotrebljava u jelima sa janjetinoma i u kuhanoj kavi, recimo u kavi. U europskoj kuhinji se upotrebljava u kolačima (posebno božičnim), kuhanom vinu i likerima.
Kardamom u prahu zamjenjuje limunovu koricu u više vrsta njemačkih kobasica pečenica.
Sviježi i kvalitetni kardamom prepoznajemo po intenzivno zelenoj boji kapsulice i sjajno crnoj boji sjemenki.
Crni kardamom (lat. Amomum subulatum)se upotrbljava samo za pikantna jela. Crni kardamom još nisam vidio niti upotrijebio.

Kardamom u medicini

U arpaskim zemljama kardamom važi kao afrodizijak. Nažalost ima i narkotičko djelovanje pa ga se specijalno prerđen (zajedno sa kapulom) koristi kao droga.
U zdrastvene svrhe se koristi samo sjeme iz kojeg se dobija eterično ulje koje se na bazi alkoholnih preparata koristi kao sredstvo koje povoljno utječe na žuč, želudac i žljezdu slinovnicu.
U kombinaciji sa kimlom i komoračem pomaže kod nadutosti te poboljšava apetit.


Slični začini

 


Prosječna ocjena recepta: 4.7 - od 35 glasova