Kiseli ljuti feferoni

ljuti feferoni, ocat, začini
• 1 kg ljutih feferona
• 1l 2,5% octa za zimnicu
• 17 g šećera
• 13 g soli
ili spremite 2,5% ocat za zimnicu, bez ulja po ovome receptu
[Op. a] Kod kupovine ljutih feferona svakako probajte da li su ljuti, jednostavno otrgnite komadić i prožvačite. Doživio sam već da me prodavačica uvjeravala da su feferoni jako ljuti, a kada sam ih probao bili su jedva ljutkasti. Ljutinu kod feferona svatko doživljava drukčije.
Znajte da i jedna jako ljuta feferonka kada se ukiseli sa drugima manje ljutima feferonama prenosi svoju ljutinu na druge i u globalu postaje sve puno ljuće.
Boja feferona ne odaje da li su jako ili manje ljute, najljuće koje sam probao bile su žute. Ali čini mi se što sitnije vrste to su ljuće.
[/Op. a]
Kiseljenje ljutih feferona
Ljute feferone operite i ako su sitni nemojte im rezati peteljku kao kod slatkih feferona. Dužim ljutim feferomima ipak je odrežite.
Operite twist-off bočice, a poklopce iskuhajte 20 minuta. Složite ljute feferone u boćice. Na vrhu ih pritisnite čačkalicama ili nećim drugim pazivši da je otporno na kiselinu. Postoje i sorte ljutih feferona koji su dugaćke pa da nebi pucale pri slaganju u boćice, moramo ih najprije pofuriti, pa onda onako mekane slagati u boćice. Kod već pofurenih ljutih feferona uzmite 2,5% ocat za zimnicu bez ulja.
Ocat za zimnicu prelijte preko feferonaPasterizacirajte 15 minuta.
Ako radite sa pofurenim feferonima, pasterizirajte 10 minuta.
Pregledajte da li su se svi čepovi ulegli. Ukiseljene ljute feferone na čijim bočicama se čep nije ulegnuo konzumirajte najprije. Kisele ljute feferonke su otporne na kvarenje tako da ih možete konzumirati bez problema čak i ako stoje otvorene u hladnjaku, a zatvorene u podrumu i do sljedeće sezone.
Kiseli ljuti feferoni


Zimnica


Prosječna ocjena recepta: 4.3 - od 941 glasova